Ga naar inhoud

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag
           
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
         

Evenementen in de spotlight


 • 05 september 2015 08:00     16:00

  In het weekend van 5 en 6 september 2015 vindt het unieke SpaceUp evenement in België plaats. Het concept van dit evenement is gebaseerd op het ‘unconference’ principe waarin iedereen een belangrijke rol kan spelen met als centraal thema 'ruimtevaart'. Dit houdt in dat SpaceUp Belgium jouw ruimtevaart conferentie is. De deelnemers bepalen namelijk zelf het programma door presentaties of demo's te geven en deel te nemen aan discussies over ruimtevaart en aanverwanten.
  SpaceUp Belgium vindt 5 en 6 september 2015 op plaats in het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België in Brussel. Dit unieke evenement is er onder andere voor scholieren, studenten, ingenieurs, wetenschappers, ontwikkelaars van apps en software, amateurastronomen, juristen en journalisten. Kortom: iedereen die de wens deelt om betrokken te zijn bij de promotie van ruimtevaart en sterrenkunde. Zo worden deelnemers gestimuleerd om te vertellen over hun onderzoeken, activiteiten en plannen die in het teken staan van ruimtevaart of ruimte-onderzoek. Professionals uit de ruimtevaartsector vinden bij SpaceUp Belgium dan weer een platform terug dat perfect geschikt is om aan geïnteresseerden te laten zien hoe zij ruimtevaart gebruiken in ons dagelijks dagelijks leven of in de realisatie naar een betere wereld. De presentaties en demo's vinden plaats op informele wijze en geven veel ruimte voor discussie. Traditioneel duren de voorstellingen, discussies of demo's maximaal vijftien minuten waardoor er genoeg deelnemers aan bod kunnen komen. Het delen van ideeën prikkelt uiteindelijk tot het ontstaan van nieuwe waaruit soms prachtige projecten of onderzoeken kunnen ontstaan. SpaceUp Belgium biedt dan ook een geweldige mogelijkheid om al jouw ideeën, activiteiten of onderzoeken te delen met anderen en ook om te luisteren en te leren van anderen in een stimulerende omgeving. Registratie voor deelname aan SpaceUp Belgium is noodzakelijk. Kaarten kunnen worden gekocht via de website www.spaceup.be. Officiële partners van het SpaceUp Belgium evenement zijn het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA), het Solar Terrestrial Centre of Excellence (STCE) en het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België.
  Meer info: http://www.spaceup.be/
   

  Details evenement


  Ruimtevaart Evenementen 0 reacties

 • 18 juli 2015 08:00     17:00

  Van 18 juli tot 8 november 2015 komt Gateway to SPACE: The Exhibition naar Brussel. Ontdek een interactieve tentoonstelling over een van de meest fascinerende thema’s van deze tijd: de ontdekking van het heelal. Dankzij de indrukwekkende collectie van satellieten, ruimtepakken en raketten beleeft u het ruimteavontuur van de 20e eeuw van dichtbij en wordt u de toekomst in gelanceerd. In de tentoonstelling ontdekt u niet enkel alles over de ruimt, maar maakt u een reis door geschiedenis van de ruimtevaart. Van de eerste dromers en avonturiers die droomden van een raket naar de maan tot de ongelofelijke recente ontdekkingen van de NASA en ESA. Zal de mensheid ooit op een andere planeet kunnen leven? Gaan we binnenkort op citytrip naar de Maan? Ontdek het allemaal tijdens een bezoek aan Gateway to SPACE: The Exhibition. Een unieke belevenis voor jong en oud, deze zomer in Paleis 2 van de Heizel. Gateway to SPACE: The Exhibition is een de ideale tentoonstellingen voor scholen. Een avontuurlijk en educatief bezoek rond een fascinerend thema dat zowel elementen uit de wetenschap, geschiedenis en aardrijkskunde aan bod laat komen.
  Praktisch
  Dagelijks geopend van 10u tot 18u (laatste toegang om 17u) Brussels Expo, Paleis 2, Belgiëplein 1, 1020 Brussel Tarieven Volwassenen: 15,90 € Tarieven Studenten (op vertoon van een geldige studentenkaart): 12,90 € Familieticket (2 volw & 2 kinderen): 50 € Groepen volwassenen (20+, reservatie verplicht): 12,90 € Scholen (10+, reservatie verplicht): 7,50 € Combitickets beschikbaar met Atomium, Mini Europa en Planetarium. Meer info: http://expo-space.be/
   

  Details evenement


  Ruimtevaart Evenementen 0 reacties

 • 06 juni 2015 08:00     14:00

  Op zaterdag 6 juni 2015 van 10 tot 16 uur, opent het von Karman Instituut voor stromingsdynamica (VKI) zijn deuren om iedereen kennis te laten maken met het ruimtevaartuig IXV (Intermediate eXperimental Vehicle). Qinetiq Space en Sabca, de twee andere Belgische partners van deze missie, zullen ook hun activiteiten voorstellen.
  De IXV werd voor het eerst door ESA gelanceerd in februari 2015. De vlucht was een volledig succes. Het ruimtetuig volgde een sub-orbitale baan, maakte een probleemloze terugkeer in de atmosfeer en kwam na een vlucht van 100 minuten terecht in de zuidelijke Stille Oceaan ten westen van de Galapagos eilanden. De doelstelling van de IXV is het ontwikkelen van een autonome Europese mogelijkheid tot toekomstig herbruikbaar ruimtetransport. Drie Belgische partners droegen actief bij tot het succes van deze missie: VKI, QinetiQ Space en SABCA. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen deelnemen aan allerhande experimenten. Rondleidingen worden gegeven in het Nederlands, Frans of Engels.
  Meer info:
  Adres: Waterloosesteeenweg, 72 Sint-Genesius-Rode Tel: +32 2 359 96 04 https://www.vki.ac.be/  

  Details evenement


  Ruimtevaart Evenementen 0 reacties
 • Geplande evenementen

  • 04 november 2017 13:00 Tot 16:00
   2  
   Beste iedereen,

   Inschrijven kan vanaf begin oktober op onze website www.armandpien.be, maar bij deze al de 'vooraankondiging'. Programma staat zo ongeveer op punt. Gaat door in een auditorium dat 413 mensen kan herbergen. Moet volstaan denk ik zo :-)
   Mensen die interesse hebben : laat even weten,via kijkerbouw@ugent.be dan verwittig ik wel wanneer de officiële inschrijvingen starten.

   ZATERDAG 4 NOVEMBER, UGent Auditorium OEHOE, coupure links 653 in Gent vanaf 14 tot 17 uur: Lezing door en eerbetoon aan prof. Cornelis de Jager, met zijn 96 levensjaren misschien de oudste nog aktieve astronoom op onze aardbol. Prof. De Jager heeft een levensloop achter de rug dat op zijn minst zeer uitzonderlijk mag worden genoemd.
   Tijdens deze namiddag staan drie lezingen op het programma. Hijzelf heeft het over kometen, daarna volgt een gezamenlijke lezing met Jean-Pierre Grootaerd (werkgroep Kijkerbouw) over vrouwen in de wetenschap en we sluiten af met een lezing met Dr. Hetty Van Dijk over het belang van educatie voor meisjes op het Afrikaans continent. De twee laatste lezingen gaan door in het kader van Science4Girls, een initiatief dat werd opgestart door de Volkssterrenwacht Armand Pien met steun van onze beide astronauten Frank De Winne en Dirk Frimout.

   Deze namiddag wordt bijgewoond (zoals het er op dit moment uitziet) door een aantal prominenten zoals prof. Walter Van Rensbergen(VUB), dr. Alex Lobel (Koninklijke Sterrenwacht van België), prof Jean-Pierre DeGreve (VUB) en prof. George Miley (UNAWE Leiden). Anecdotes komen aan bod van Gerard Bodifée, prof Ewine van Dishoeck (IAU) en anderen.
   Cornelis (Kees) de Jager woonde tijdens zijn schooltijd in Nederlands-Indië. In 1939 ging hij aan de Universiteit van Utrecht wis-, natuur- en sterrenkunde studeren. Eind 1942 behaalde hij het Kandidaatsexamen. Tijdens de oorlog (we schrijven 1943) moest de Jager zich schuilhouden onder in de gewelven van de Utrechtse 's Nachts deed De Jager voor zijn doctoraalonderzoek waarnemingen van het oppervlak van de maantjes van Jupiter. Na zijn doctoraalexamen week Kees de Jager voor een half jaar uit naar de theoretische natuurkunde en schreef hij een artikel over de massa van het zojuist ontdekte meson.

   De Jager keerde terug naar de sterrenkunde en promoveerde in 1952 bij Marcel Minnaert cum laude op een proefschrift met de titel ‘The Hydrogen Spectrum of the Sun’. Vervolgens is hij decennialang voornamelijk betrokken geweest bij zonneonderzoek.
   Hij heeft diverse ruimte-experimenten geleid ten behoeve van onderzoek naar zonnevlammen en sterrenvlammen. Vanaf 1980 ging zijn aandacht vooral uit naar de studie van superreuzen en in het bijzonder de grootschalige stromingen aan hun oppervlak. In 2003 verhuisde Kees de Jager van Utrecht (waar hij op de sterrenwacht Sonnenborgh woonde) naar Texel. Daar werd hij vrijwillig medewerker bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek Der Zee (NIOZ) voor de bestudering van zon-klimaat relaties. Ook houdt hij zich bezig met het voorspellen van toekomstige zonneactiviteit. In 2006 werd Kees de Jager ereburger van Texel.
   Een greep uit zijn levensloop:
   Directeur van Sterrenwacht 'Sonnenborgh' te Utrecht Oprichter en eerste directeur van de Utrechtse Laboratorium voor Ruimteonderzoek. Oprichter van het Astrofysisch Instituut van de Vrije Universiteit Brussel Secretaris-generaal van de Internationale Astronomische Unie (IAU) President van COSPAR (Internationale organisatie voor samenwerking in ruimteonderzoek) President van ICSU (Internationale Raad voor Wetenschappen) Oprichter en eerste hoofdredacteur van de tijdschriften `Space Science Reviews’ en ‘Solar Physics’

   Lezing Kees de Jager; KOMETEN; GRIEZELS OF WATERBRENGERS?
   Kometen werden vroeger veel gezien als griezelige brengers van onheil, voorspellers van velerlei soorten van ellende. Sinds Halley weten we beter: het zijn objecten die vanaf grote afstand uit het heelal naar de aarde komen en een loopbaan hebben onder invloed van de aantrekking door de zon. We bespreken de Oortwolk en hoe doe ontstaan is. Brachten kometen de kiem van het leven hierheen – zoals wel eens wordt gedacht? Zijn ze verantwoordelijk voor het water van onze oceanen? We weten daar nu meer van, mede dank zij recent onderzoek door ruimtevoertuigen aan kometen. Daar zal uitvoerig op ingegaan worden.

   Lezing Kees de Jager en Jean-Pierre Grootaerd (werkgroep Kijkerbouw VSRUG, projecten 'sterren schitteren voor iedereen' en 'Science4Girls):
   MEISJES VOOR DE WETENSCHAP
   Inhoud: Meisjes voor de wetenschap. Dit is een van zaken die ons beiden heel erg aan het hart gaan: Wij vinden onderdrukking van vrouwen, zoals in sommige landen voorvalt verschrikkelijk. Maar het is even erg dat in heel veel landen niet alleen jongens, maar in het bijzonder meisjes verstoken blijven van studies. En al zeker van hogere studies in wetenschappelijke richtingen. Ook bij ons is het zo dat bvb in sterrenkunde nog steeds meer dames mogen vertegenwoordigd zijn. Kan daar iets aan gedaan worden? Zoja : hoe pak je dit het best aan ? Prof. de Jager en Jean-Pierre Grootaerd trachten daar in een korte uiteenzetting een antwoord op te geven.

   Lezing Dr. Hetty van Dijk via Skype: BELANG VAN EDUCATIE IN AFRIKA
   Dr Hetty van Dijk was huisarts in haar geboortedorp Bussum, maar haar hart trok naar een eiland, Texel. Daar streek ze in 1989 neer en zo werd er een echte ‘dorpsdokter’.
   In 2003 kreeg Hetty van Dijk de kans om als waarnemend huisarts een aantal weken in Malawi te werken. Daar werd zij besmet met het ‘Afrikavirus’ en ontmoette ik een vrouw, Grace, Hiv-positief, die ik aan aidsremmers kon helpen. Doordat deze geschiedenis in een grote Britse krant verscheen, kwam er een respectabel aantal donateurs op haar pad en heeft samen met een aantal vrienden de Stichting Saving Grace opgericht. Daardoor bleek het mogelijk om jarenlang maandelijks 1000 GBP naar Malawi over te maken, waardoor nog meer mensen aidsremmers konden krijgen.

   In 2015 ging onze stichting op in de grotere Britse organisatie Theatre for a Change www.tfacafrica.com. Het laatste cadeau aan hen was een bescheiden mobiele kliniek, waarin getest kan worden op hiv en waarin medische en psychosociale hulp verleend wordt.
   Inmiddels met pensioen bereist ook andere werelddelen en door haar vriendschap met Prof. Kees de Jager en Jean Pierre Grootaerd verkeert dr Van Dijk in de hogere sferen van de astronomie en de lucht- en ruimtevaartgeneeskunde.

   Haar lezing gaat over de dringende noodzaak om onderwijs onder meisjes op het Afrikaans continent aktief te promoten. Het helpt deze meisjes om een zelfstandig bestaan op te bouwen en zo te onstnappen aan een uitzichtloos bestaan. Deze lezing gaat via een Skypeverbinding vanuit Lesbos (Griekenland) waar Dr. van Dijk tot december 2017 werkt in een vluchtelingenkamp×