Ga naar inhoud

Eerbetoon aan Kees de Jager

    

Details evenement

Beste iedereen,

Inschrijven kan vanaf begin oktober op onze website www.armandpien.be, maar bij deze al de 'vooraankondiging'. Programma staat zo ongeveer op punt. Gaat door in een auditorium dat 413 mensen kan herbergen. Moet volstaan denk ik zo :-)
Mensen die interesse hebben : laat even weten,via kijkerbouw@ugent.be dan verwittig ik wel wanneer de officiële inschrijvingen starten.

ZATERDAG 4 NOVEMBER, UGent Auditorium OEHOE, coupure links 653 in Gent vanaf 14 tot 17 uur: Lezing door en eerbetoon aan prof. Cornelis de Jager, met zijn 96 levensjaren misschien de oudste nog aktieve astronoom op onze aardbol. Prof. De Jager heeft een levensloop achter de rug dat op zijn minst zeer uitzonderlijk mag worden genoemd.
Tijdens deze namiddag staan drie lezingen op het programma. Hijzelf heeft het over kometen, daarna volgt een gezamenlijke lezing met Jean-Pierre Grootaerd (werkgroep Kijkerbouw) over vrouwen in de wetenschap en we sluiten af met een lezing met Dr. Hetty Van Dijk over het belang van educatie voor meisjes op het Afrikaans continent. De twee laatste lezingen gaan door in het kader van Science4Girls, een initiatief dat werd opgestart door de Volkssterrenwacht Armand Pien met steun van onze beide astronauten Frank De Winne en Dirk Frimout.

Deze namiddag wordt bijgewoond (zoals het er op dit moment uitziet) door een aantal prominenten zoals prof. Walter Van Rensbergen(VUB), dr. Alex Lobel (Koninklijke Sterrenwacht van België), prof Jean-Pierre DeGreve (VUB) en prof. George Miley (UNAWE Leiden). Anecdotes komen aan bod van Gerard Bodifée, prof Ewine van Dishoeck (IAU) en anderen.
Cornelis (Kees) de Jager woonde tijdens zijn schooltijd in Nederlands-Indië. In 1939 ging hij aan de Universiteit van Utrecht wis-, natuur- en sterrenkunde studeren. Eind 1942 behaalde hij het Kandidaatsexamen. Tijdens de oorlog (we schrijven 1943) moest de Jager zich schuilhouden onder in de gewelven van de Utrechtse 's Nachts deed De Jager voor zijn doctoraalonderzoek waarnemingen van het oppervlak van de maantjes van Jupiter. Na zijn doctoraalexamen week Kees de Jager voor een half jaar uit naar de theoretische natuurkunde en schreef hij een artikel over de massa van het zojuist ontdekte meson.

De Jager keerde terug naar de sterrenkunde en promoveerde in 1952 bij Marcel Minnaert cum laude op een proefschrift met de titel ‘The Hydrogen Spectrum of the Sun’. Vervolgens is hij decennialang voornamelijk betrokken geweest bij zonneonderzoek.
Hij heeft diverse ruimte-experimenten geleid ten behoeve van onderzoek naar zonnevlammen en sterrenvlammen. Vanaf 1980 ging zijn aandacht vooral uit naar de studie van superreuzen en in het bijzonder de grootschalige stromingen aan hun oppervlak. In 2003 verhuisde Kees de Jager van Utrecht (waar hij op de sterrenwacht Sonnenborgh woonde) naar Texel. Daar werd hij vrijwillig medewerker bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek Der Zee (NIOZ) voor de bestudering van zon-klimaat relaties. Ook houdt hij zich bezig met het voorspellen van toekomstige zonneactiviteit. In 2006 werd Kees de Jager ereburger van Texel.
Een greep uit zijn levensloop:

  • Directeur van Sterrenwacht 'Sonnenborgh' te Utrecht
  • Oprichter en eerste directeur van de Utrechtse Laboratorium voor Ruimteonderzoek.
  • Oprichter van het Astrofysisch Instituut van de Vrije Universiteit Brussel
  • Secretaris-generaal van de Internationale Astronomische Unie (IAU)
  • President van COSPAR (Internationale organisatie voor samenwerking in ruimteonderzoek)
  • President van ICSU (Internationale Raad voor Wetenschappen)
  • Oprichter en eerste hoofdredacteur van de tijdschriften `Space Science Reviews’ en ‘Solar Physics’Lezing Kees de Jager; KOMETEN; GRIEZELS OF WATERBRENGERS?
Kometen werden vroeger veel gezien als griezelige brengers van onheil, voorspellers van velerlei soorten van ellende. Sinds Halley weten we beter: het zijn objecten die vanaf grote afstand uit het heelal naar de aarde komen en een loopbaan hebben onder invloed van de aantrekking door de zon. We bespreken de Oortwolk en hoe doe ontstaan is. Brachten kometen de kiem van het leven hierheen – zoals wel eens wordt gedacht? Zijn ze verantwoordelijk voor het water van onze oceanen? We weten daar nu meer van, mede dank zij recent onderzoek door ruimtevoertuigen aan kometen. Daar zal uitvoerig op ingegaan worden.

Lezing Kees de Jager en Jean-Pierre Grootaerd (werkgroep Kijkerbouw VSRUG, projecten 'sterren schitteren voor iedereen' en 'Science4Girls):
MEISJES VOOR DE WETENSCHAP
Inhoud: Meisjes voor de wetenschap. Dit is een van zaken die ons beiden heel erg aan het hart gaan: Wij vinden onderdrukking van vrouwen, zoals in sommige landen voorvalt verschrikkelijk. Maar het is even erg dat in heel veel landen niet alleen jongens, maar in het bijzonder meisjes verstoken blijven van studies. En al zeker van hogere studies in wetenschappelijke richtingen. Ook bij ons is het zo dat bvb in sterrenkunde nog steeds meer dames mogen vertegenwoordigd zijn. Kan daar iets aan gedaan worden? Zoja : hoe pak je dit het best aan ? Prof. de Jager en Jean-Pierre Grootaerd trachten daar in een korte uiteenzetting een antwoord op te geven.

Lezing Dr. Hetty van Dijk via Skype: BELANG VAN EDUCATIE IN AFRIKA
Dr Hetty van Dijk was huisarts in haar geboortedorp Bussum, maar haar hart trok naar een eiland, Texel. Daar streek ze in 1989 neer en zo werd er een echte ‘dorpsdokter’.
In 2003 kreeg Hetty van Dijk de kans om als waarnemend huisarts een aantal weken in Malawi te werken. Daar werd zij besmet met het ‘Afrikavirus’ en ontmoette ik een vrouw, Grace, Hiv-positief, die ik aan aidsremmers kon helpen. Doordat deze geschiedenis in een grote Britse krant verscheen, kwam er een respectabel aantal donateurs op haar pad en heeft samen met een aantal vrienden de Stichting Saving Grace opgericht. Daardoor bleek het mogelijk om jarenlang maandelijks 1000 GBP naar Malawi over te maken, waardoor nog meer mensen aidsremmers konden krijgen.

In 2015 ging onze stichting op in de grotere Britse organisatie Theatre for a Change www.tfacafrica.com. Het laatste cadeau aan hen was een bescheiden mobiele kliniek, waarin getest kan worden op hiv en waarin medische en psychosociale hulp verleend wordt.
Inmiddels met pensioen bereist ook andere werelddelen en door haar vriendschap met Prof. Kees de Jager en Jean Pierre Grootaerd verkeert dr Van Dijk in de hogere sferen van de astronomie en de lucht- en ruimtevaartgeneeskunde.

Haar lezing gaat over de dringende noodzaak om onderwijs onder meisjes op het Afrikaans continent aktief te promoten. Het helpt deze meisjes om een zelfstandig bestaan op te bouwen en zo te onstnappen aan een uitzichtloos bestaan. Deze lezing gaat via een Skypeverbinding vanuit Lesbos (Griekenland) waar Dr. van Dijk tot december 2017 werkt in een vluchtelingenkamp

cdejager.jpg

jpg.jpg

hetty.jpg


Aanbevolen reacties

een kleine impressie
In het album: naamplaatje op de deur is 75 jaar oud... Dat zat op zijn deur in Utrecht. 10 jaar geleden werd de boel daar vernieuwd (de man woonde toen allang op Texel) en de oude deur stond bij de afbraak. Een goede ziel heeft het plaatjes er afgehaald en afgegeven aan Kees op Texel. Het is du het plaatje van toen de man 20 jaar oud was :-)
 

Even snel een foto album gemaakt (er komen er de komende maanden nog een pak foto's bij);
https://myalbum.com/album/dzeejv0OlHgn

eerste filmpje over Armand Pien en Belgenland:
https://www.youtube.com/watch?v=FQLovCxZS8Y

tweede filmpje: te gast bij Koning Boudewijn
https://www.youtube.com/watch?v=sTigIbS6DCQ&t=39s

derde filmpje; van Utrecht naar Texel
https://www.youtube.com/watch?v=rmoBkKV3iSs

en de handtekening op de telescoop:
https://www.youtube.com/watch?v=RglDxsYSvek

Deel deze reactie


Link naar reactie

KEES DE JAGER samen met dr. Hetty Van Dijk en ikzelf: binnen twee weken is het zover. Hier gaat het over:http://www.kijkerbouw.be/node/5 Niet vergeten aan te melden ! Er nog even bij vertellen dat Hetty Van Dijk er 'life' bij is. NIET via skype zoals eerder gemeld. Er zullen ook een aantal professoren aanwezig zijn. Onder hen bvb prof. Em. Walter Van Rensbergen, zijn directe opvolger aan de VUB. Iedereen welkom uiteraard...

Deel deze reactie


Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.