dinsdag, 02 oktober 2012 10:07

Extreem koude laag ontdekt in atmosfeer van Venus

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
De zuidpool van Venus De zuidpool van Venus Foto: ESA / MPS

Een team van wetenschappers, onder leiding van Arnaud Mahieux van het Belgische Instituut voor Ruimte-aëronomie (BIRA) in Brussel, heeft op basis van gegevens afkomstig van de Europese Venus Express ruimtesonde een extreem koude laag ontdekt in de atmosfeer van Venus. Deze laag bevindt zich op een hoogte van 125 kilometer en komt alleen voor in de dag-nachtgrens van Venus.

De ontdekking van de extreem koude laag is heel opmerkelijk aangezien Venus gekend is als de 'heetste' planeet in het zonnestelsel als gevolg van een sterk broeikaseffect. Zo kan de oppervlaktetemperatuur op deze planeet oplopen tot 462 graden Celsius. Hoe de koude laag in de atmosfeer juist ontstaat, heeft men nog niet kunnen achterhalen. Wel is geweten dat de opbouw van de atmosfeer aan de dagzijde van Venus helemaal is anders dan die aan de nachtzijde. De extreem koude laag vormt zich kennelijk in het overgangsgebied tussen twee warmere lagen in. De pas ontdekte koude koude laag zou een temperatuur hebben van -175 graden Celsius, koud genoeg voor de vorming van bevroren kooldioxide. Zelfs in de atmosfeer van de Aarde komen dergelijke lage temperaturen niet voor. De wetenschappers ontdekten de extreem koude laag door zonlicht te bestuderen dat door de Venusatmosfeer heen schijnt en hierdoor gefilterd wordt.

 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1981

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Delta 3914 raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse GOES 5 weersatelliet. Deze satelliet maakt net als zijn voorgangers deel uit van het Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES) netwerk dat bestaat uit verschillende weersatellieten die zich in een geosynchrone baan om de Aarde bevinden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 84

Messier 84
M84 is een elliptisch sterrenstelsel dat gelegen is in het hart van de Virgocluster, vlak naast M86. Niet zo ver van dit koppel ligt ook NGC 4388, een iets zwakker…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

59%

Sociale netwerken