Ga naar inhoud

Quinten De Vos

Leden
 • Aantal items

  11
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  1

Quinten De Vos won de laatste dag op 8 januari 2015

Quinten De Vos had de meest gelikete inhoud!

Community reputatie

2 Neutraal

Over Quinten De Vos

 • Titel
  Maanstof

Recente bezoekers van dit profiel

958 profielweergaven
 1. Quinten De Vos

  Positie GPS satellieten

  Gps satellieten zitten in een baan rond de Aarde dus je kan niet zomaar opzoeken waar ze zijn. Voor die app is dat ook niet nodig. De satellieten weten waar ze zijn en dus waar jij bent, maar ze weten niet in welke richting jij kijkt. Een satelliet weet enkel hoe ver jij van hem verwijderd bent, maar je kan uit die informatie niet halen waar die satelliet zich bevind en dus ok niet waar het noorden is. Je hebt er minstens 3 nodig en je moet inderdaad bewegen.
 2. Quinten De Vos

  Sterren en moleculen

  Hallo Bob, de krachten die atomen en moleculen samenhouden zijn heel verschillend van de kracht die sterrenstelsels en galaxieën samenhoudt. Er zijn 4 (Gekende) kernkrachten: de zwaartekracht, de elektromagnetische kracht, de sterke kernkracht en de zwakke kernkracht. Als we het hebben over heel kleine systemen zoals atomen hebben we enkel de laatste 3 nodig. Kijken we naar wat grotere systemen zoals moleculen dan hebben we enkel de elektromagnetische kracht nodig. Pas als we bij zeer grote systemen gaan kijken zoals de Aarde en de sterren hebben we de zwaartekracht nodig en zijn de andere drie te klein om waar te nemen. (behalve bij neutronensterren, zwartegaten en andere exotische dingen) Atomen bestaan uit een kern die een positieve lading heeft waarrond elektronen vliegen (in werkelijkheid iets ingewikkelder dan hier voorgesteld) die negatief geladen zijn. De kracht die hier het systeem samenhoudt is de elektromagnetische kracht. omdat deze deeltjes zo licht zijn is de zwaartekracht tussen deze volledig te verwaarlozen. Deze is namelijk 100...000 (40 nullen) keer kleiner. Bovendien zitten deze elektronen op vaste banen rond de kern en kunnen dus niet zomaar overal naartoe waar ze willen. De elektromagnetische kracht kan ook repulsief zijn. De kern van en atoom bestaat uit protonen en neutronen. De hoeveelheid protonen in een kern bepaalt met welk element je te maken hebt (Waterstof, zuurstof, koolstof, lood,...). De protonen zijn positief geladen en de neutronen zijn neutraal. De protonen in de kern stoten elkaar dus constant af en willen helemaal niet zo dicht bij elkaar zitten. De neutronen houden het boeltje samen omdat zowel protonen als neutronen met elkaar binden via de sterke kernkracht die wel enkel attractief is. Ons zonnestelsel bestaat uit heel grote en zware objecten die ondanks hun grote afstand tot elkaar toch een heel grote aantrekkingskracht op elkaar uitoefenen. De planeten hebben op zich geen vaste banen zoals de elektronen. Als je tegen de aarde een duwtje zou geven zal zijn baan veranderen, bij een elektron lukt dit niet. Twee planeten kunnen in principe zonder probleem botsen met elkaar. Elektronen rond een kern kunnen dat niet. De mechanismen en tijdschalen waar we mee werken is dus in beide gevallen totaal verschillend. Hopelijk heb ik hiermee het een en ander duidelijker kunnen maken. Quinten
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.