Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Christophe Bogaert

De 4 krachten van de natuur

Aanbevolen berichten

De zwaartekracht is inderdaad veruit de zwakste kracht, maar daarom niet de minst belangrijke kracht in ons heelal. De 2 sterkste krachten (sterke en zwakke kernkracht) zijn enkel merkbaar op zeer kleine schaal en daarom zijn ze juist zo sterk. Een voorbeeld: een proton meer of minder speelt 'geen' een rol bij de zwaartekracht van de Aarde terwijl een proton meer in een atoomkern een gigantische invloed heeft. De zwaartekracht wordt pas merkbaar als je gigantische hoeveelheden materie bij elkaar gooit waardoor al die kleine krachtjes samen merkbaar worden. De sterke en zwakke kernkracht en ook het elektromagnetisme zijn veel sterkere krachten omdat één deeltje al genoeg van deze krachten kan hebben om invloed uit te oefenen.

Een voorbeeld - in normale omstandigheden trekken twee potloden elkaar niet vanzelf aan? maar twee even grote magneten doen dit wel. De zwaartekracht bij twee potloden is niet sterk genoeg maar de elektromagnetische wel ;). De drie sterkste krachten zijn op grote schaal echter niet meer merkbaar - de sterke kernkracht zorgt ervoor dat atoomkernen samen blijven maar reikt nauwelijks verder dan die kern zelf. De zwaartekracht daarentegen kan zich door heel het heelal verplaatsen (en erbuiten?). De zwaartekracht mag dus zeker niet onderschat worden ;)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast socrates

Met andere woorden de krachten moet ge volgens hun schaal vergelijken?  Geen appelen met citroenen?

In de quantummechanica en in het heelal moet ge de krachten volgens een andere 'meetstaf' vergelijken? Om deze krachten onderling te vergelijken moet de gemeenschappelijke 'noemer' vinden?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast tintveld

Niet perse: de krachten zijn gewoon op een ander gebied werkzaam. Daarom is het dus zo (zoals christophe dat al had aangehaald) dat bv twee magneten elkaar op gravitationeel vlak niet merkbaar aantrekken, maar wel op elektromagnetisch vlak.

Dan heb je nog de sterke en de zwakke kernkrachten: deze zijn zó sterk dat de gevolgen ervan zelfs voor ons merkbaar zijn. Een atoombom is namelijk volledig gebaseerd op de sterke kernkracht: die houdt de kern van een atoom (bestaande uit neutronen en protonen) aan elkaar 'gelijmd'. Als je die 'binding' verbreekt (door bijvoorbeeld twee halve bollen verrijkt uranium op elkaar af te schieten), zal de sterke kernkracht ervoor zorgen dat het uranium wordt omgezet (gesplitst, vadaar 'kernsplijting') in Krypton en Barium. Er blijven echter nog een aantal deeltjes over, die worden met Einsteins e=mc² volledig omgezet in energie: vandaar dat een atoombom zo krachtig is.

Na de detonatie van de bom zorgt de zwakke kernkracht er vervolgens voor dat de resterende stukjes Uranium langzaam vervallen: dit is de welbekende radioactieve straling: alfastraling ('stukjes' kern eigenlijk), bètastraling (neutronen) en gammastraling (fotonen met een zéér hoge energie). Met andere woorden: de zwakke en de sterke kernkracht zijn wel degelijk op grote schaal merkbaar ;)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast socrates

'Die eigenschap om met relatief weinig energie lange ketens te vormen (die opgerold kunnen zijn, denk bv aan DNA) kan wel eens de oorzaak zijn voor het filtrerend vermogen...'

zie 'Adsorptiemateriaal' Thomas in't Veld Vandaag om 12:57:29 »

Ik vraag mij af of de zwaartekracht misschien die mogeljkheid heeft "met relatief weinig energie lange ketens te vormen (die opgerold kunnen zijn, denk bv aan de " zwarte gaten.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.