Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Gast tintveld

Cyclisch Universum zou kosmologische constante kunnen verklaren

Aanbevolen berichten

Gast tintveld

Onderzoekers van de Princeton universiteit in de USA en van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk hebben een mogelijke verklaring gevonden voor het feit dat de zgn kosmologische constante Λ, die onder meer de versnelling van de uitdijïng van het universum weergeeft, een kleine, positieve, waarde inhoudt.

Λ werd in 1998 voor het eerst echt gemeten, en men kwam toen een vrij klein maar positief getal uit (dit geeft aan dat het heelal versneld uitdijdt). Dit was raar, want volgens het gangbare Big Bang model zou dat getal 120 keer groter moeten zijn, en de verklaring hiervan is één van de problemen waar de hedendaagse kosmologie zich mee bezig houdt.

Verschillende verklaringen zijn hiervoor gevonden, en één daarvan is het zgn 'antropisch principe'. De kosmologische constante lijkt in ons universum op de een of andere manier volledig geschikt te zijn voor de vorming van sterrenstelsel, sterren, planeten, noem maar op. Volgens het antropisch principe is de reden voor dit rare feit (er zijn zóveel andere kosmologische constantes mogelijk) de volgende: de kosmologische constante is juist in deze voor menselijk leven geschikte vorm, omdat wij er zijn. Als de constante een ongeschikte waarde zou hebben, zouden wij er niet zijn om dat te beseffen. Alles moet dus wel juist voor ons bestaan geoptimaliseerd zijn.

De theorie die de onderzoekers van Princeton en Cambridge nu hebben gepubliceerd bestaat eruit dat het universum een cyclisch universum is, met een periode van ongeveer een triljoen jaar. Dit wil zeggen dat vanaf de big bang tot een 'big crunch' (precies het tegenovergestelde van een big bang) het heelal een levensduur heeft van een triljoen jaar. Daarna begint het universum gewoon opnieuw, nu echter met een net iets lagere kosmologische constante. Op die manier krijg je een soort kleine 'sprongetjes': de kosmologische constante begint hoog, en bij elk volgend universum is ze net iets lager waardoor de levensduur van dat universum dan ook langer is (logisch, want het dijdt langzamer uit), enzovoort. Totdat de constante kleiner is dan nul: dan is ze te klein om nog een big crunch te verwezenlijken en zal het universum oneindig lang blijven uitdijen.

Dit is een vrij controversiële theorie, want ze vereist diverse universa, en ook dat vóór de Big Bang (T0) de tijd al bestond. Ze zou echter ook positieve gevolgen kunnen hebben voor de vereniging van de quantummechanica en de zwaartekracht: tot nu toe kwamen fysici bij het berekenen van de toestanden bij de big bang steeds op nietszeggende waarden uit (zoals oneindig), maar met deze nieuwe hypothese zou dat probleem opgelost moeten zijn.

De theorie kan getest worden, omdat ze voorspeld dat de gravitationele golven in deze fase van het universum zó zwak zijn, dat ze niet waarneembaar zouden zijn door de sondes die in de komende jaren de ruimte worden ingestuurd om die gravitationele golven te meten. Als men ze toch kan meten, zou dat de doodssteek zijn voor deze nieuwe theorie. De boodschap is dus afwachten...

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast socrates

Doordat in de natuurkunde alle wetten symmetrisch zijn, zelfs de entropiewet heeft een wellicht mogelijk symmetrisch effect, is het enige probleem de tijd. Is er een nulpunt en dus een pijl of niet. Puur natuurkundig gezien zou je kunnen zeggen dat ook de tijd geen nulpunt heeft maar dit botst met onze begrippen (onze beperkte kennisname). In feite zou je kunnen beweren dat alles ook 'is', 'was', en 'zal zijn', maar daar ga je de filosofische kant op. Vraag blijft dus puur natuurkundig gezien, hoe zit het met het tijdsaspect of liever gezegd met de ruimtetijd zoals Einstein ons heeft geleerd.

Als er, zoals in de biologie, membranen (wanden) bestaan, tussen universa hoeft dit nog niet te betekenen dat er geen uitwisseling tussen deze verschillende 'cellen', kan gebeuren.  Er bestaat osmose, er bestaat celdeling, celversmelting, enzovoort.  Dit alles kan zich ook in het heelal of in de verschillende kosmos(sen) voordoen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast BSquirle

Onderzoekers van de Princeton universiteit in de USA en van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk hebben een mogelijke verklaring gevonden voor het feit dat de zgn kosmologische constante Λ, die onder meer de versnelling van de uitdijïng van het universum weergeeft, een kleine, positieve, waarde inhoudt.

...

Heeft u voor deze tekst een bron?

Ik moet namelijk voor school (ethiek) een werk maken en ik denk eraan om deze tekst daarin te verwerken.

Met vriendelijke groeten,

Koen

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.