Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Kris Christiaens

Belgisch ruimtevaartbudget

Aanbevolen berichten

Tijdens de voorstelling van de tweede editie van de Waalse Space Days maakte minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle op 2 oktober 2008 bekend dat het Belgisch ruimtevaartbudget aan de ESA vanaf 2008 zal stijgen. Zo zal België 162 miljoen euro in plaats van 142 miljoen euro spenderen aan tal van Europese ruimtevaartprojecten.

België is momenteel de op vijf na grootste geldschieter van het Europese ruimtevaartagentschap ESA maar sinds 2003 heeft België meer en meer problemen om zijn jaarlijkse bijdrage te betalen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Inmiddels maakte minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle bekend dat België zijn schuld van 103 miljoen euro aan de ESA heeft afbetaald. Op 12 november 2008 ondertekende Sabine Laruelle het document dat het bedrag moet vrijmaken dat aan de ESA zal worden betaald. Hierdoor worden de achterstallige betalingen uitgevoerd en de minister verwees ernaar dat het wegwerken van deze schuld één van haar prioriteiten zou zijn eenmaal ze minister van Wetenschap zou zijn.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Op 25 en 26 november 2008 vond in het Nederlandse Den Haag de driejaarlijkse ESA ministerraad plaats. Voor Federaal minister van wetenschapsbeleid Sabine Laruelle was dit haar eerste ESA ministerraad en deze is erg opgetogen over het resultaat ervan. België staat vandaag de dag op de tweede plaats in de lijst van inspanningen die per inwoner geleverd worden voor ruimteonderzoek en staat op de vijfde plaats wanneer het gaat over deelnames aan operationele ruimteprogramma’s. Net voor deze belangrijke ministerraad had de minister nog een kredietnota van 103 miljoen euro, die België verschuldigd was aan het Europese ruimtevaartagentschap ESA, in orde gebracht. Minister Laruelle besloot de volgende vijf jaar 929 miljoen euro te investeren in de werking en de verschillende programma’s van de ESA waarvan 471 miljoen euro gaat naar eerder aangegane verbintenissen. Voor nieuwe programma’s wordt 458 miljoen euro uitgetrokken en dit nieuwe Belgische ruimtevaartbudget betekent een verhoging van 20%. Er wordt ook nog eens 67,7 miljoen euro uitgetrokken voor activiteiten buiten de ESA en in de periode 2009 tot en met 2013 zal het jaarlijks ruimtevaartbudget enkel maar toenemen.

Lees het volledige artikel op: http://www.belgiuminspace.be/

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Persbericht van Belgospace:

België zal tijdens de komende 5 jaar haar bijdrage voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met 20 procent verhogen. En dat is erg goed nieuws voor heel wat Belgische ruimtevaartbedrijven en de tewerkstelling in deze sector, stelt Belgospace, dat de meeste Belgische ruimtevaartbedrijven en leden van Agoria verenigt. Door de investering kunnen een vijftigtal bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten, die ongeveer 5000 mensen tewerk stellen, rekenen op nieuwe opdrachten.

De Belgische overheid investeert de komende vijf jaar 947 miljoen euro in ESA. In 2009 wordt 173,6 miljoen euro vrijgemaakt. Dat maakte zopas federaal minister voor Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle bekend. Nog goed nieuws is dat de historische schulden van België aan ESA weggewerkt zijn.

Belgospace, de Belgische vereniging van de ruimtevaartindustrie, die de meeste Belgische ruimtevaartbedrijven en leden van Agoria verenigt, is erg tevreden over de steun van minister Laruelle. Remo Pellichero, voorzitter van Belgospace: “Dit is erg belangrijk voor heel wat bedrijven, onderzoekcentra en universiteiten die aan de ontwikkeling en verwezenlijking van de verschillende Europese ruimteprogramma’s mee werken. De strategische positie van België in de Europese ruimtevaart zal zo nog versterkt worden en ten gevolge van de goede samenwerking met de autoriteiten en haar administratie zullen nieuwe niches kunnen ontwikkeld worden met zeer hoog gekwalificeerd personnel.” Volgens Belgospace kan dit vooral jobs opleveren in de Belgische sector van de telecommunicatie, lanceringsmiddelen en de grondinfrastructuur.

Belgospace verheugt zich ten slotte over de nieuwe ruimtereis van Belgisch ruimtevaarder Frank De Winne. Voor de tweede maal zal De Winne de ruimte ingaan om vanaf mei 2009 gedurende 6 maanden te verblijven in het Internationaal Ruimte Station. Tijdens zijn laatste twee maanden in de ruimte zal hij zelfs bevelhebber zijn. Remo Pellichero: “Naast toptechnologie ook een ruimtevaarder de ruimte kunnen insturen, is goed nieuws. We wensen Frank De Winne veel succes tijdens zijn missie.”

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

ESA Ministerraad 2012 - Napels

Deze week was Minister voor Wetenschapsbeleid Paul Magnette aanwezig in Napels op de Ministerraad van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Zo maakte Paul Megnette op deze Ministerraad bekend dat België de komende vijf jaar (2013 - 2018) 1,018 miljard euro zal investeren in de ruimtevaartsector.

De Belgische bijdrage wordt in de periode van 2013 tot 2018 met jaarlijks 5 miljoen euro verhoogd (5 x 5 miljoen euro: 25 miljoen euro). Deze verhoging heeft Paul Magnette toch kunnen verkrijgen tijdens het recente begrotingsconclaaf waarin de financiële crisis de rode draad was. Hierbij bevestigd België zijn progressieve groei die haar 'ruimtevaartenveloppe' kent sinds 2008. België maakt op deze manier haar belang in de ruimtevaartsector duidelijk waarin vandaag de dag zo'n 2 000 directe, hoogopgeleide en niet-verplaatsbare, mensen werkzaam zijn. De steeds groter wordende 'ruimtevaartenveloppe' is dan ook zeer goed nieuws voor de 41 bedrijven, 9 universiteiten, Federale wetenschappelijke instellingen en onderzoekscentra die in de ruimtevaart actief zijn. De OESO heeft berekent dat elke euro, die door de Belgische regering in de ruimtevaart wordt geïnvesteerd, tussen de 1,4 en 4,9 euro directe en indirecte voordelen oplevert. Door de verhoogde bijdrage van België aan de Europese ruimtevaart bevestigd België ook zijn positie als zesde nettobetaler aan de ESA. Volgens Paul Magnette moet de 25 miljoen euro extra voor de ruimtevaart op termijn zorgen voor bijkomende banen voor hoger opgeleiden en bijkomende economische voordelen die zo'n 100 miljoen euro kunnen opleveren.

Op de Ministerraad heeft België ook ingestemd met het Duits-Frans compromis over de toekomstige opvolger van de Europese Ariane 5 draagraket. Het compromis, dat sterk gesteund werd door Duitsland, bevat een overgangsfase met een verbeterde en meer krachtige versie van de bestaande Ariane 5 die de naam 'Ariane 5 ME' zal krijgen. Deze opgewaardeerde Ariane 5 zou in 2017 voor het eerst moeten gelanceerd worden. De opvolger van de Ariane 5, de Ariane 6 zou in 2021 of 2022 voor het eerst de ruimte in kunnen. Met het ESA-budget dat tijdens deze Ministerraad werd goedgekeurd, zal men de Ariane 5 ME financieren alsook de voorbereiding van de Ariane 6.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Het Ariane 6 project wordt vooral zwaar gesteund door Frankrijk ... logisch als je weet dat héél veel onderdelen voor de Ariane raketten altijd al gebouwd werden bij bedrijven in Frankrijk (EADS Astrium ST, Snecma/SAFRAN en Europropulsion).

Het probleem is dat een echt ontwerp van de Ariane 6 nog steeds niet op de tekentafels ligt. Zo bestaan er plannen dat de Ariane 6 als basis een Vega raket zou zijn met daaraan boosterraketten en een Vinci-rakettrap als tweede trap. Voor Europa is de nieuwe Vinci-raketmotor zeer belangrijk aangezien deze ook zal gebruikt worden bij de Ariane ME en de eerste Europese cryogene-raketmotor wordt die meermaals opnieuw tot ontbranding kan gebracht worden. Andere ontwerpen tonen dan weer een grotere versie van de Ariane 5. Uiteindelijk moet in 2014 het definitieve ontwerp klaar zijn om in 2021 de eerste Ariane 6 te kunnen lanceren.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Bedankt Kris en Steven. Maar ik ben er nog steeds niet echt uit waarom dit nodig is... Let wel, ben echt niet tegen ruimtevaart, integendeel, maar snap niet waarom een nog grotere raket nodig is tenzij voor de ruimtevaart. Ik denk maar aan wat ze zullen doen eens het ISS er niet meer is. Hoe lang dient deze nog te werken ? En wat dus er na ?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.