Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Kris Christiaens

PROBA 2

Aanbevolen berichten

Indien alles verloopt zoals gepland zal de tweede Belgische satelliet op 9 september 2009 de ruimte in gaan. PROBA 2 moet het vervolg worden op de eerste succesvolle PROBA demonstratiesatelliet die in oktober 2001 gelanceerd werd en tot op heden nog steeds optimaal functioneert. De 130 kilogram zware PROBA 2 werd door het Belgische ruimtevaartbedrijf Verhaert Space uit Kruibeke gebouwd in opdracht van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Aan boord beschikt PROBA 2 over 17 nieuwe technologische ontwikkelingen die ondermeer onze zon en het ruimteweer moeten observeren. De PROBA satellieten maken deel uit van ESA's In-Orbit Technology Demonstration Programme dat vooral als belangrijkste doel heeft nieuwe technologiën te testen in de ruimte. Deze tweede Belgische kunstmaan is 0,6 x 0,6 x 0,8 meter groot en heeft een geplande levensduur van twee jaar. PROBA 2 zal samen met de Europese Soil Moisture and Ocean Salinity (SMOS) kunstmaan gelanceerd worden door middel van een Russische Rockot raket vanop de Plesetsk lanceerbasis in het noorden van Rusland.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

--- UPDATE ---

Afgelopen woensdag vond bij Verhaert Space in Kruibeke een persconferentie plaats waar de pers samen met minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle een laatste maal de PROBA 2 satelliet konden bewonderen alvorens deze klaargemaakt werd voor zijn reis naar Rusland. De lancering van de in België gebouwde PROBA 2 is voorzien voor 2 november.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

--- UPDATE ---

Terwijl men de SMOS kunstmaan aan het voorbereiden is voor zijn lancering bevindt PROBA 2 zich terug even in zijn opbergcontainer. Half oktober zal het PROBA 2 team terugkeren naar Plesetsk en zal men de kleine kunstmaan integreren in de adapter waarop de Europese SMOS satelliet bevestigd wordt.

Ondertussen zijn ook al de eerste vlokjes sneeuw gevallen op de Plesetsk lanceerbasis.

Volg het laatste nieuws en de lancering van PROBA 2 live op Belgium in Space!

http://www.belgiuminspace.be/nieuws/nieuws-satellieten/154-lancering-proba-2-live

Volg de laatste ontwikkelingen over de lancering ook op de website van het lanceerbedrijf Eurockot:

http://www.eurockot.com/alist.asp?cat_id=105&main=3&subm=105

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

--- UPDATE ---

PROBA-2 werd op zaterdag 17 oktober bovenop de laatste rakettrap van de Russische Rockot draagraket geplaatst. De integratiewerken verliepen zonder problemen en op maandag 19 oktober wordt de SMOS kunstmaan bovenop de "upper-stage" van de raket gemonteerd.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ondertussen hebben we al contact gehad met onze satelliet, en deze stelt het prima.

Hij zit in de jusite baan, en de zonnepannelen zijn netjes uitgeklapt nadat hij los gekomen is van de raket.

Op dit moment zit de satelliet in safe mode, een voorziene mode waarin we de verschillende onderdelen uittesten.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

De tweede in België gebouwde PROBA satelliet blijkt optimaal te functioneren. Nadat PROBA-2 op 2 november probleemloos in een baan om de Aarde gebracht werd, begon men alle Attitude & Orbital Control System onderdelen uitvoerig te testen. Op dinsdag 10 november schakelde men de GPS-ontvanger aan boord van PROBA-2 aan en een dag later werd het belangrijke Micro Advanced Stellar Compass geactiveerd. Deze 'sterrenzoeker' werkt op dezelfde manier als toen verkenningsreizigers op Aarde zich ooit baseerden op de sterrenbeelden als navigatiemiddel. Het Micro Advanced Stellar Compass aan boord van PROBA-2 weegt de helft minder dan de 'star tracker' aan boord van PROBA-1 en werkt volledig autonoom. De dagen na de lancering werden met succes ook 'automatic pass flows' uitgevoerd waarbij de communicatie getest werd tussen de microsatelliet en de grondstations in Redu en Svalbard. Het komende weekend zullen de Sun Watcher using APS detectors and image Processing (SWAP) en Lyman Alpha Radiometer (LYRA) experimenten aangeschakeld worden waarna de wetenschappelijke missie van PROBA-2 echt kan beginnen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.