Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Kris Christiaens

Kepler Space Observatory

Aanbevolen berichten

Kepler Space Observatory Topic

Tijd om hier eens een Kepler topic te openen.

De Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop werd in maart 2009 in de ruimte gebracht om op zoek te gaan naar planeten rondom andere sterren. De grote uitdaging is om met deze ruimtetelescoop aardachtige exoplaneten te ontdekken.

Kepler past detectiemethode toe waarbij een planeet, in onze gezichtslijn, voor de ster passeert. Dat is natuurlijk van het totale aantal van alle planeten bij sterren slechts een klein percentage. De planeet blokkeert het licht van de ster en dat kan gemeten worden. Als men zo een planeet gevonden heeft kan uit de lichtblokkade de grootte en de baanperiode van de planeet berekend worden.

NASA maakte bekend dat het op woensdag 2 februari een persconferentie organiseert in verband met een nieuwe ontdekking van Kepler.

NASA To Announce New Planetary Discoveries

WASHINGTON — NASA will host a news briefing at 1 p.m. EST, Wednesday, Feb. 2, to announce the Kepler mission’s latest findings about planets outside our solar system. The briefing will be held in the NASA Headquarters auditorium at 300 E St S.W. in Washington and carried live on NASA Television and the agency’s website at http://www.nasa.gov/ntv.

Kepler is the first NASA mission capable of finding Earth-size planets in or near the “habitable zone,” the region in a planetary system where liquid water can exist on the surface of the orbiting planet. Although additional observations will be needed over time to achieve that milestone, Kepler is detecting planets and planet candidates with a wide range of sizes and orbital distances to help us better understand our place in the galaxy.

The news conference will follow the scheduled release of Kepler mission science data on Feb. 1. The data release will update the number of planet candidates and is based on observations conducted between May 2 and Sept. 17, 2009.

Participants are:

– Douglas Hudgins, Kepler program scientist, NASA Headquarters, Washington

– William Borucki, Kepler Science principal investigator, NASA’s Ames Research Center, Moffett Field, Calif.

– Jack Lissauer, Kepler co-investigator and planetary scientist, Ames

– Debra Fischer, professor of Astronomy, Yale University, New Haven, Conn.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Kepler ruimtetelescoop ontdekt compact planetenstelsel!

Amerikaanse astronomen hebben met behulp van de Kepler ruimtetelescoop een opmerkelijk planetenstelsel ontdekt. Het stelsel bevindt zich op een afstand van ongeveer 2 000 lichtjaar van de Aarde en draait rond de ster Kepler-11. Vijf van de zes exoplaneten in dit stelsel bevinden zich zeer dicht tot hun moederster waardoor enige vorm van leven wellicht onmogelijk is. Dit is de eerste maal dat men een planetenstelsel ontdekt dat bestaat uit meer dan vijf exoplaneten. De zes planeten in dit stelsel konden ontdekt worden doordat zij vanaf de Aarde gezien bij elke omloop voor hun ster bewegen waardoor er kleine, regelmatige dipjes in de helderheid van de moederster ontstaan. Door kleine onregelmatigheden in de omlooptijden van de vijf binnenste planeten nauwkeurig te observeren, hebben sterrenkundigen kunnen vaststellen dat ze twee tot dertien keer zo zwaar zijn als de Aarde. Daarnaast ontdekte men ook dat hun omlooptijden variëren van 10 tot 47 dagen. Dit betekent dus dat de vijf binnenste exoplaneten in dit stelsel zich op een afstand van 14 tot 68 miljoen kilometer bevinden tot hun moederster. De vijf planeten draaien dus op een afstand tot hun ster die kleiner is dan de afstand tussen de planeet Mercurius en de Zon. Doordat vijf van de zes exoplaneten zeer dicht bij elkaar in de buur staan en zich ook nog eens dicht tot hun moederster bevinden, zorgt dit er niet alleen voor dat de ster onderhevig is aan grote gravitationele invloeden maar dat de planeten elkaar ook nog eens hevig beïnvloeden. De zesde exoplaneet uit dit stelsel is groter en bevindt zich in een ruimere baan (omlooptijd: 110 dagen). Het stelsel rondom de ster Kepler-11 is het meest compacte planetenstelsel dat tot op heden werd ontdekt.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ontdekking van eerste exoplaneet in het midden van een bewoonbare zone!

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft bekend gemaakt dat wetenschappers met behulp van de Kepler ruimtetelescoop voor het eerst een exoplaneet hebben ontdekt die zich in het midden van de zogenaamde bewoonbare zone bevindt rondom zijn moederster. De 'bewoonbare zone' is een term die bij planeetwetenschappers en astronomen vaak gebruikt wordt en is een zone rondom een ster waarin de temperaturen niet te hoog of te laag zijn voor het bestaan van vloeibaar water aan het oppervlak van een exoplaneet. De planeet, genaamd Kepler-22b, is 2,4 keer zo groot als de Aarde en draait éénmaal om de 290 dagen om zijn moederster. De ster waarrond deze opmerkelijke exoplaneet draait, vertoond veel gelijkenissen met onze Zon maar is wel iets koeler en kleiner. Kepler-22b bevindt zich op een afstand van 600 lichtjaar van de Aarde. De afstand van Kepler-22b tot zijn moederster is ongeveer 15% kleiner dan de afstand Aarde-Zon. Ondanks al deze details hebben wetenschappers echter nog niet kunnen achterhalen of Kepler-22b een vaste, gasachtige of vloeibare samenstelling heeft. Naast deze bijzondere ontdekking werd ook bekend gemaakt dat de Amerikaanse Kepler planetenjager maar liefst 2 326 kandidaat-exoplaneten heeft gevonden. Kepler gaat op zoek naar exoplaneten door de lichtintensiteit van meer dan 150 000 sterren in de gaten te houden. Wanneer de hoeveelheid uitgezonden licht van een ster periodiek wijzigt, kan dit wijzen op een planeet die rondom deze ster draait. De meeste van de 2 326 kandidaten zijn Neptunus-achtige planeten. Meer dan 200 van de kandidaat-exoplaneten zijn op vlak van omvang te vergelijken met de Aarde. Tien daarvan zouden zich volgens de wetenschappers in een bewoonbare zone om hun moederster bevinden. De ontdekking van Kepler-22b is voor onderzoekers van zeer groot belang in de zoektocht naar een zogenaamde 'tweelingbroer' van de Aarde.

Persbericht: http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/kepscicon-briefing.html

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Astronomen ontdekken drie kleine exoplaneten!

Op de winterbijeenkomst van de American Astronomical Society in Texas hebben Amerikaanse astronomen van het California Institute of Technology bekend gemaakt dat ze buiten ons zonnestelsel drie kleine planeten hebben ontdekt die alledrie rond een rode dwerg cirkelen. De drie planeten zijn de kleinste exoplaneten die tot op heden ontdekt werden. Hun afmetingen variëren van 0,57 tot 0,87 maal de middellijn van de Aarde en volgens de sterrenkundigen gaat het hier om zogenaamde 'rotsachtige planeten'. De kleinste van de drie kan men op vlak van grootte vergelijken met de planeet Mars. De ster waarrond het trio cirkelt (KOI-961), is ongeveer zeventig procent groter dan Jupiter en heeft een diameter die gelijk is aan eenzesde van de diameter van de zon. De ontdekking van de drie rotsachtige exoplaneten rondom de rode dwerg is voor astronomen zeer belangrijk. Rode dwergen zijn de meest voorkomende sterren in ons Melkwegstelsel. Dankzij deze ontdekking concluderen sterrenkundigen nu dat er wellicht nog veel meer soortgelijke planeten draaien rondom rode dwergen. Ondanks het feit dat de drie exoplaneten officieel tot de 'aardse' planeten worden gerekend, zijn ze alles behalve leefbaar. Het trio is slechts anderhalf miljoen kilometer van hun moederster verwijderd en hebben hierdoor extreem hoge oppervlaktetemperaturen (200 tot 500 graden Celsius). Door hun korte afstand tot hun moederster doen de drie exoplaneten er dan ook minder dan twee dagen over om éénmaal rond de ster KOI-961 te draaien. Hierdoor is dit planetenstelsel het kleinste dat we vandaag de dag kennen. Dit bijzonder planetenstelsel werd ontdekt met behulp van de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop. De betrokken onderzoekers bestudeerden oude gegevens afkomstig van Kepler die publiekelijk werden gemaakt waarna men de moederster op Aarde met behulp van het Palomar Observatory en de  W.M. Keck telescoop bestudeerde om op die manier meer te leren over de grootte van de exoplaneten.

Meer info: http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/smallest-exoplanets.html

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Kepler ontdekt elf planetenstelsels

De Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop blijft astronomen verbazen. De planetenjager heeft maar liefst elf nieuwe planetenstelsels aan zijn lijst van ontdekkingen toegevoegd. Alles samen bevatten deze stelsels minstens 26 exoplaneten. Hierdoor is het aantal ontdekte Kepler-planeten in één keer verdubbeld. De nieuwe exoplaneten verschillen in grootte van anderhalf keer de Aarde tot groter dan Jupiter en bewegen op kleine afstanden om hun moedersterren. Zo variëren hun omlooptijden van 6 tot 143 dagen en staan ze allemaal dichter tot hun moederster dan de planeet Venus tot de Zon. Aangezien de pas ontdekte exoplaneten op kleine onderlinge afstanden om hun moederster draaien, is hun onderlinge aantrekkingskracht dan ook groot genoeg om elkaars baanbewegingen te versnellen of te vertragen. Net als de andere exoplaneten die Kepler al ontdekte, werden ook deze planeten ontdekt door de helderheden van meer dan 150 000 sterren in de gaten te houden in de sterrenbeelden Lier en Zwaan. Zodra er, vanaf de Aarde gezien, een planeet voor zijn moederster schuift, wordt het licht van de ster iets verduisterd en zal Kepler dit meten. Voor de ruimtetelescoop is drie keer zo een dip in de lichtsterkte van de ster genoeg om de massa, omvang en en omlooptijd te achterhalen van de exoplaneet. Het bestaan van meerdere exoplaneten om één ster kan dan weer afgeleidt worden uit wisselende omlooptijden. Tot op heden heeft Kepler al meer dan 2300 kandidaat-planeten ontdekt waarvan in iets meer dan zestig gevallen hun bestaan werd bevestigd door vervolgwaarnemingen met andere telescopen.

http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/new-multi-systems.html

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Missie planetenjager wordt verlengd

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft laten weten dat de missie van de Kepler ruimtetelescoop volbracht is en het project met vier jaar verlengd wordt. Kepler speurt naar planeten rondom andere sterren en heeft de afgelopen jaren al meer dan 2 300 kandidaat exoplaneten opgespoord waarvan ongeveer honderd bevestigd zijn als echte planeten.

De 1 ton zware Kepler ruimtetelescoop werd in maart 2009 in de ruimte gebracht en heeft aan sterrenkundigen al een schat aan wetenschappelijke informatie bezorgd. Deze ruimtetelescoop spoort planeten rondom andere sterren op door de helderheden van meer dan 150 000 sterren nauwlettend in de gaten te houden. Het gebied dat Kepler observeert met zijn 0,95 diameter telescoop bevindt zich in de sterrenbeelden Zwaan, Lier en Draak en heeft een totale oppervlakte van 100 vierkante graden. Elke keer wanneer een planeet voor een ster langs beweegt (gezien vanaf de Aarde), wijzigt gedurende korte tijd de helderheid van de ster. Aan de hand van deze afwijkingen in helderheid kunnen astronomen meer leren over de grootte van de exoplaneet en de afstand tot zijn moederster. Astronomen hebben dankzij de Kepler 'planetenjager' tot op heden vooral geleerd dat het heelal krioelt van de planeten maar dat de zoektocht naar planeten die op de Aarde lijken ook bijzonder moeilijk is. Zo weten de onderzoekers nu aan de hand van de Kepler-gegevens dat zeker een derde van de sterren in het heelal planeten heeft. Tot op heden heeft Kepler echter nog geen exoplaneten ontdekt die lijken op de Aarde. Dit zijn voor wetenschappers dan ook de meest interessante planeten. De verlenging van de Kepler-missie heeft nu vooral als doel om detecties van planeetkandidaten die lijken op de Aarde te kunnen bevestigen. Daarnaast hoopt men ook dat Kepler de volgende jaren meer planeten ontdekt die zich in de zogenaamde 'leefbare zone' bevinden. Dit is een zone rondom een ster waar gematigde temperaturen voorkomen zodat er op deze exoplaneten vloeibaar water kan bestaan.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ons sterrenstelsel telt miljarden 'hete Aardes'

Astronomen zijn aan de hand van gegevens, afkomstig van de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop, tot de conclusie gekomen dat 17 procent van alle sterren in het bezit zijn van een planeet ter grootte van de Aarde die zich in een omloopbaan bevindt die kleiner is dan die van Mercurius. Aangezien er zich in ons sterrenstelsel, de Melkweg, 100 tot 200 miljard sterren bevinden, resulteert dit dus in 17 tot 34 miljard zogenaamde 'hete Aardes'.

Van alle sterren die de Kepler ruimtetelescoop tot op heden heeft onderzocht, blijken 70% in het bezit te zijn van een planeet die zo groot is als de Aarde of groter. Deze planeten bevinden zich in omloopbanen om hun moederster van minder dan 400 dagen. Hierdoor is de temperatuur op het grootste deel van deze planeten veel hoger dan op Aarde. Dergelijke planeten kunnen verdeeld worden in vijf groepen. Zo is 17% van deze planeten ongeveer even groot als de Aarde (0,8 tot 1,25 keer de diameter van de Aarde) en draait deze in minder dan 85 dagen om zijn moederster. De tweede groep, 25%, zijn zogenaamde 'superaardes' en hebben 1,25 tot 2 keer de diameter van de Aarde. Deze exoplaneten hebben een omloopbaan van minder dan 150 dagen. De derde groep (2 tot 4 keer de diameter van de Aarde) zijn zogenaamde 'mini-Neptunus' planeten en draaien in minder dan 250 dagen om hun moederster. De laatste twee groepen zijn veel grotere planeten en draaien in minder dan 400 dagen om hun moederster. Dit zijn exoplaneten met een omvang die te vergelijken is met die van Neptunus en Jupiter.

Afgelopen jaar zijn met de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop ook 461 nieuwe kandidaat-exoplaneten ontdekt. Hierdoor is het totaal aantal kandidaat-exoplaneten opgetrokken tot 2740. Deze kandidaten wentelen om 2036 sterren. Van dit aantal kandidaat-exoplaneten heeft 43% afmetingen kleiner dan tweemaal de middellijn van de Aarde. Vier van de 461 kandidaat-exoplaneten zijn kleiner dan de Aarde en bevinden zich in de zogenaamde 'leefbare zone' waar het warm genoeg is om water in vloeibare vorm te laten voorkomen. Grote telescopen op Aarde gaan nu vervolgwaarnemingen uitvoeren zodat astronomen kunnen uitsluiten welke kandidaten echte planeten zijn. Tot op heden werd ongeveer 90% van alle kandidaten na vervolgwaarnemingen aangeduid als echte planeten. De nieuwe cijfers werden bekendgemaakt op de 221ste bijeenkomst van de American Astronomical Society in Californië.

De Kepler planetenjager werd in maart 2009 in de ruimte gebracht en houdt sindsdien continue het licht van 156 453 sterren in de gaten die zich in de sterrenbeelden Zwaan, Lier en Draak bevinden. Zodra er een exoplaneet, gezien vanaf de Aarde, voor één van de sterren schuift, levert dit een klein dipje op in de lichtcurve dat astronomen een zogenaamde 'planeetovergang' noemen.

Bronnen:

http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/kepler-461-new-candidates.html

http://www.cfa.harvard.edu/news/2013/pr201301.html

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Kepler ontdekt kleinste exoplaneet ooit

Astronomen hebben met behulp van NASA's Kepler-telescoop de kleinste exoplaneet tot nu toe ontdekt. De kleine planeet, genaamd Kepler-37b, draait samen met twee andere exoplaneten dichterbij hun moederster dan Mercurius rond de Zon. Het planetenstelsel zelf bevindt zich op een afstand van ongeveer 215 lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Lier. Exoplaneet Kepler-37b is volgens de onderzoekers kleiner dan de Maan en wellicht gaat het om een wereld van gesteente, zonder water of lucht.

De kleine exoplaneet werd samen met de andere exoplaneten ontdekt met behulp van de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop. Kepler-37b draait éénmaal om de dertien dagen om zijn moederster (de ster Kepler-37) en heeft een oppervlaktetemperatuur van ongeveer 427° Celsius. Door de hoge oppervlaktetemperatuur is enige vorm van leven dan ook uitgesloten en gaat men er vanuit dat het een wereld van gesteente is die lijkt op Mercurius. Van de twee andere exoplaneten, die deel uitmaken van het Kepler-37 planetenstelsel, is ook Kepler-37c kleiner dan de Aarde. Deze exoplaneet zou volgens de onderzoekers wel een atmosfeer kunnen hebben maar bevindt zich dan weer ver buiten de zogenaamde 'bewoonbare zone' waardoor vloeibaar water hier niet kan op voorkomen. Kepler-37c draait éénmaal om de 21 dagen om zijn moederster en is iets kleiner dan Venus. Enkel Kepler-37d is groter dan de Aarde (ongeveer tweemaal zo groot als onze planeet) en doet er veertig dagen over om éénmaal om zijn moederster te draaien. Volgens de astronomen zou Kepler-37d wel eens een zogenaamde 'gasreus' kunnen zijn.

NASA's Kepler ruimtetelescoop meet continu de helderheden van 150 000 sterren. Op het moment dat een exoplaneet voor zijn moederster langs beweegt, gezien vanaf de Aarde, zal de helderheid van de ster iets afnemen. Uit de vorm en de tijdsduur van het dipje in de helderheid kunnen astronomen vervolgens veel informatie afleiden over de exoplaneet. Om de grootte van een exoplaneet uiteindelijk te kunnen bepalen, moet Kepler eerst vaststellen hoe groot de bijhorende moederster is. Kepler-37b is de eerste exoplaneet die astronomen hebben ontdekt die kleiner is dan Mercurius. Uit deze ontdekking blijkt nog maar eens dat planetenstelsels bij andere sterren allerlei soorten planeten kunnen bevatten. Zo is er tot op heden nog geen enkel planetenstelsel gevonden dat op ons zonnestelsel lijkt.

Meer info: http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/kepler-37b.html

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Kepler ontdekt drie 'superaardes' in bewoonbare zones

 

 

De Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop heeft drie exoplaneten ontdekt die iets groter zijn dan de Aarde en zich allemaal in de zogeheten 'bewoonbare zone' bevinden. In deze zone rondom een ster kan vloeibaar water voorkomen op het oppervlak van een planeet. NASA's Kepler ruimtetelescoop ontdekte de exoplaneten met behulp van de transitiemethode waarbij men lichtsterktes van duizenden sterren in de gaten houdt. 

Twee van de drie exoplaneten, Kepler-62e en Kepler-62f, bewegen zich in een baan om een ster (Kepler-62) die iets kleiner, koeler en zwakker als dan de Zon. Beide planeten draaien in 122 en 267 dagen om hun moederster (Kepler-62) die zich in het sterrenbeeld Lier bevindt op een afstand van ongeveer 1 200 lichtjaren van de Aarde. De twee planeten bevinden zich in de bewoonbare zone waarin de temperatuur aan het oppervlak van deze planeten geschikt is om water in vloeibare vorm te laten voorkomen. De onderzoekers vermoeden dat Kepler-62e iets warmer is en meer wolken bevat dan Kepler-62f die dan weer op zijn beurt een dichtere atmosfeer zou hebben. In ditzelfde planetenstelsel bevinden zich ook nog drie andere exoplaneten die elk 1,3, 0,54 en 1,95 keer zo groot zijn als de Aarde. Doordat deze planeten dichter tot hun moederster staan, is de temperatuur op hun oppervlak veel te heet voor vloeibaar water.

De derde, pas ontdekte, exoplaneet kreeg de naam 'Kepler-69c' en draait samen met een veel grotere en hetere planeet rondom een ster die veel gelijkenissen vertoond met de Zon. Deze planeet is met zijn moederster terug te vinden in het sterrenbeeld Zwaan en bevindt zich op een afstand van ongeveer 2 700 lichtjaar van de Aarde. Ook deze exoplaneet, die in 242 dagen om zijn ster draait, bevindt zich in de bewoonbare zone waarin water in vloeibare vorm kan voorkomen.

Alledrie de pas ontdekte exoplaneten die zich in de bewoonbare zones bevinden, zijn ongeveer 40, 60 en 70 procent groter dan de Aarde en zijn hierdoor de kleinste zogeheten 'superaardes' die men in een bewoonbare zone rondom andere sterren heeft ontdekt. Wetenschappers zijn er van overtuigd dat twee van de drie exoplaneten zogeheten 'waterwerelden' zijn. Dit zijn rotsachtige planeten gehuld in een honderden kilometers dikke mantel van water. 

 

Meer info: http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/kepler-62-kepler-69.html

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Kepler zit in de problemen

 

 

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft laten weten dat de succesvolle Kepler ruimtetelescoop met een ernstig technisch probleem sukkelt. Indien dit probleem niet kan worden opgelost, kan dit het einde betekenen van de 'planetenjager'. 

De Kepler ruimtetelescoop, dat een onderdeel is van NASA's Discovery programma, werd in 2009 in de ruimte gebracht en speurt een specifiek gebied aan de sterrenhemel af op zoek naar planeten rondom andere sterren. Het ruimtetuig cirkelt op ongeveer 40 miljoen kilometer afstand van de Aarde om de Zon en past de detectiemethode toe waarbij een planeet, in onze gezichtslijn, voor de ster passeert. Om nauwkeurige metingen te kunnen uitvoeren, werd de Kepler ruimtetelescoop uitgerust met een standregelsysteem dat bestaat uit enkele snel ronddraaiende vliegwielen. Voor de tweede keer deze maand zette de ruimtetelescoop zich in een zogeheten 'spaarstand'. Vrijwel elk ruimtetuig wordt vandaag de dag voorzien van een dergelijke stand dat in actie treedt wanneer er een ernstig technisch probleem opduikt. NASA vermoed dat Kepler problemen heeft met zijn standregelsysteem aangezien het ruimtetuig momenteel langzaam om zijn as draait. Hierdoor wordt de radioverbinding met de Aarde ook steeds verbroken. De Kepler ruimtetelescoop werd bij zijn lancering uitgerust met vier vliegwielen maar één ervan liet het in juli 2012 ook al afweten. Indien men met behulp van de stuurraketten Kepler terug kan stabiliseren, kan volgens NASA de radioverbinding met de ruimtetelescoop hersteld worden. Toch is het probleem dan nog niet opgelost aangezien de 'planetenjager' minstens drie operationele vliegwielen nodig heeft om precieze metingen te kunnen uitvoeren. NASA zal de volgende dagen zoveel mogelijk tests ondernemen en aan de hand hiervan zal worden beslist of het succesvolle waarneemprogramma zal worden stopgezet. De ruimtetelescoop werd gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Ball Aerospace & Technologies en heeft een gewicht van 1 050 kilogram.

Omdat de Kepler ruimtetelescoop zo succesvol is, besliste NASA vorig jaar nog de missie te verlengen tot 2016. De afgelopen jaren ontdekte Kepler bijna 3 000 kandidaatplaneten rondom andere sterren waarvan meer dan honderd inmiddels zijn bevestigd. Enkele van deze exoplaneten zijn ongeveer even groot als de Aarde en bevinden zich in de belangrijke 'bewoonbare zone' waar de temperatuur goed is voor het bestaan van water aan het oppervlak. Ondanks het feit dat de toekomst voor de ruimtetelescoop er niet goed uitziet, is zijn missie nog niet ten einde. De ruimtetelescoop vergaarde de afgelopen jaren zoveel data dat een groot deel daarvan nog moet geanalyseerd worden. Wetenschappers vermoeden dan ook dat de volgende maanden en jaren nieuwe spectaculaire ontdekkingen op vlak van exoplaneten zullen bekendgemaakt worden aan de hand van data afkomstig van Kepler. 

Meer info: http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/keplerm-20130515.htm

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Kepler ontdekt 715 exoplaneten!

 

Het aantal bekende planeten die rondom andere sterren cirkelen, is in één klap gigantisch toegenomen. Zo heeft men in gegevens afkomstig van de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop maar liefst 715 nieuwe zogeheten 'exoplaneten' ontdekt. Hierdoor staat de teller op bijna 1 700 gekende planeten rondom andere sterren.

De meer dan 700 exoplaneten werden ontdekt aan de hand van een analyse van gegevens die tussen mei 2009 en maart 2011 werden verzameld door de Kepler planetenjager. De reden waarom men nu een zeer groot aantal exoplaneten heeft ontdekt, ligt aan een nieuwe techniek die men heeft toegepast. Deze techniek, genaamd ‘verification by multiplicity‘ (verificatie door veelvuldigheid), is eigenlijk niets meer dan een statistische truc. Doordat deze nieuwe techniek werd toegepast op slechts een deel van de data afkomstig van Kepler ruimtetelescoop verwachten wetenschappers in de nabije toekomst nog meer ontdekkingen. De 715 werelden die nu werden ontdekt, cirkelen rond 305 verschillende sterren waardoor het meestal gaat om stelsels die bestaan uit meer dan één planeet. Sommige van deze planetenstelsels vertonen zelfs gelijkenissen met ons zonnestelsel. Ondanks het feit dat de meeste van de ruim 700 exoplaneten bijna vier keer zo groot zijn als de Aarde bevinden er zich in deze groep ook vier interessante werelden tussen. Zo zijn deze vier exoplaneten, ook wel 'superaardes' genoemd, minder dan 2,5 keer zo groot als de Aarde en cirkelen zij rond hun moederster in de zogheten 'leefbare zone'. Deze zone is een regio rondom de moederster waarin de temperatuur aan het oppervlak van een exoplaneet geschikt is om water in vloeibare vorm te laten op voorkomen. Helaas wil dit nog niet zeggen dat deze vier planeten echt leefbaar zijn aangezien hiervoor nog veel andere factoren een rol spelen. Sinds zijn lancering in 2009 kwam de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop al enkele duizenden kandidaatplaneten op het spoor en heeft deze planetenjager nu al 961 planeten rondom andere sterren ontdekt. Helaas werd op 14 mei 2013 bekend gemaakt dat de ruimtetelescoop niet meer te redden viel nadat twee reactiewielen defect waren. Toch zijn wetenschappers ongetwijfeld nog vele jaren zoet met het verwerken en analyseren van de gigantische hoeveelheid data.

 

Meer info: http://www.nasa.gov/ames/kepler/nasas-kepler-mission-announces-a-planet-bonanza/

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Hallo,

768 exoplaneten om juist te zijn,zijn er ontdekt door kepler gisteren(kandidaatexoplaneten wel te verstaan).Heb een programma dat kepler op de voet volgt.Elke keer er een exoplaneet gevonden word,word deze toegevoegd aan de database.Nu bevestigd NASA dat er in totaal 1776 exoplaneten gevonden zijn.Van elke exoplaneet kun je de gegevens zien en waar deze zich bevind,best de moeite waard.Ook de baan die deze exoplaneet beschrijft rond zijn ster word hier beschreven alsook hoeveel tijd deze nodig heeft om rond zijn ster te draaien.Bij deze exoplaneten zijn veel jupiterachtige planeten ontdekt.De eerste exoplaneten zijn rond een Pulsar ster ontdekt in 1992(Pulsar is een snel ronddraaiende neutronenster die elektromagnetische straling uitzendt).Er zijn ook stelsels met meer dan twee sterren gevonden met slechts een exolaneet,zoals 16 Cygni.Er zijn 6 manieren om aan te tonen dat er aanwezigheid is van een exoplaneet:-Dopplerverschuiving of astrometrie.

-Transitmethode(omloopbaan).

-Pulsartiming.

-Zwaartekrachtlens.

-Stofschijven rond sterren.

-Eclipserende dubbelsterren.

In 2015 zou een nieuw project van start moeten gaan van de Europese Ruimtevaartorganisatie genoemd naar DARWIN,die samen met andere ruimtetelescopen zoeken naar aardachtige planeten binnen een bewoonbare zone van sterren en dit binnen een afstand van 80

lichtjaar van de aarde.Het is dan de bedoeling om beelden te maken en ook de atmosfeer te onderzoeken of er mogelijk leven kan zijn op soortgelijke planeten.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Kepler ruimtetelescoop ontdekt acht 'leefbare' exoplaneten!

 

Astronomen hebben met behulp van de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop acht nieuwe exoplaneten ontdekt die zich op zodanige afstanden tot hun moederster bevinden dat er vloeibaar water op hun oppervlak mogelijk is. Twee van deze acht exoplaneten zijn de meest 'aarde-achtige' planeten die men rondom andere sterren heeft ontdekt. 

 

De Kepler ruimtetelescoop spoort exoplaneten op door kleine, regelmatige helderheidsdipjes in het licht van sterren te detecteren. Dergelijke dipjes worden veroorzaakt wanneer een planeet om deze ster cirkelt en deze, vanaf de Aarde gezien, zich eventjes voor zijn moederster begeeft. Op deze manier ontdekte de Kepler ruimtetelescoop al honderden planeten rondom andere sterren. Onderzoekers van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica hebben aan de hand van data afkomstig van Kepler nu acht exoplaneten ontdekt die zich allemaal in de zogeheten 'leefbare' zone bevinden. Dit is een gebied rondom een ster waar het noch te warm, noch te koud is voor vloeibaar water. Onder de acht nieuwe exoplaneten die men nu heeft ontdekt, bevinden zich twee planeten, Kepler-438b en Kepler-442b, die beiden rondom rode dwergsterren cirkelen. Dit zijn sterren die kleiner en koeler zijn dan onze eigen ster, de Zon. De omlooptijden van Kepler-438b en Kepler-442b bedragen 35 dagen en 112 dagen. Terwijl Kepler-438b zich op een afstand van 470 lichtjaar van de Aarde bevindt, is Kepler-442b 1 100 lichtjaar van ons verwijderd. Doordat Kepler-438b en Kepler-442b slechts twaalf en dertig procent groter zijn dan de Aarde hebben astronomen sterke vermoedens dat het hier gaat om rotsplaneten. Kepler-438b bevindt zich zo dicht bij zijn moederster dat deze 40% meer licht opvangt als de Aarde van de Zon. Toch is de temperatuur aan het oppervlak niet te heet aangezien de moederster kleiner en koeler is dan de Zon.

Op de vraag of deze twee exoplaneten leefbaar zijn, kan men moeilijk antwoorden aangezien dit van veel factoren afhangt dan enkel hun afstand tot hun moederster. Zo speelt de geologie en juiste chemische samenstelling van de atmosfeer een heel belangrijke rol. Rode dwergsterren zijn ook gekend om hun wispelturig gedrag waarbij ze soms hevige uitbarstingen produceren waarbij planeten in hun directe omgeving worden bestookt met intense schadelijke straling. Toch zijn astronomen heel opgetogen met deze nieuwe ontdekking en zal het volgens hen niet lang meer duren eer we de eerste 'tweelingbroer' van de Aarde ontdekken. Vandaag de dag hebben astronomen al meer dan 1 000 planeten rondom andere sterren ontdekt waarvan het grootste deel onbewoonbare werelden zijn. De Kepler ruimtetelescoop heeft ondertussen ook nog meer dan 550 objecten ontdekt die mogelijk planeten rondom andere sterren kunnen zijn. Verdere observaties met ondermeer telescopen op Aarde moeten hier meer duidelijk in brengen. 

http://www.spacepage.be/nieuws/heelal-zonnestelsel/exoplaneten/kepler-ontdekt-acht-leefbare-exoplaneten

  • Leuk 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.