Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Gast Caldodecalle

Mercurius

Aanbevolen berichten

Gast Caldodecalle

Is Mercurius gekropen door een zware inslag?  Dat moet dan toch tijdens de vorming zijn?  Anders was het toch niet zo'n mooi "bolleke"?

Is daar ergens iets op het net over te vinden?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

enig bewijs is er niet meteen van, net zoals dat de maan ms gevormd is door een grote inslag op onze planeet en de brokstukken dna aaneengeklit zijn om de maan te vormen.

of mercurius zo ontstaan is door iets gelijkaardigs weet ik niet maar ze kunnen dat wel nagaan door te kijken naar het materiaal waaruit de planeet is opgebouwd, vertoont deze gelijkenissen kan je mss wel aannemen dat dit het geval geweest is.

even rondgezocht bracht me bij deze tekst:

Why is the iron core of Mercury so large? One hypothesis says that Mercury, like the Earth, once had a relatively thick mantle, but lost it in a giant impact with a planetesimal. According to this hypothesis, about 4.6 billion years ago, when the planets were being formed by the collision of planetesimals, the young Mercury suffered a head-on impact with a giant planetesimal (maybe 2000 kilometers across). The collision released a vast amount of energy, which vaporized the outer, lower-density rocky mantle of Mercury, and sent it flying off in all directions. Most of the rocky mantle's material achieved escape speed, and was permanently lost; only a small amount remained to settle back down onto the central iron core, making the thin rocky mantle that Mercury has today.

http://users.zoominternet.net/~matto/M.C.A.S/notes_mercury.htm

dit kan dus een verklaring zijn ;) een inslag van een object op de planeet mercurius maar een echt bewijs is dit nog niet

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

dat denk ik wel, een ijzeren kern kan smelten en vaporiseren als het echt te heet wordt. Maar ik denk dat we dat pas zullen te weten komen als de messenger sonde daar zal aankomen (http://messenger.jhuapl.edu/index.html)

het zal ons meer leren over

  • Waarom mercurius een zeer hoge dichtheid heeft
  • wat de geologische geschiedenis is (eventueel ook of deze gevormd is door een inslag)
  • wat is de structuur van de kern
  • wat zijn de ongewone materialen aan de poolkappen
  • en nog veel meer

maar het is nog even wachten voor deze toekomt, nog meer dan een jaar dacht ik

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Christophe Bogaert

Messenger komt in 2011 bij Mercurius aan dus is het nog een heel stuk wachten ;)

even over Mercurius - het oppervlak verdampt niet door dat het dicht bij de Zon staat, aangezien de temperatuur niet hoog genoeg is. Door dat mercurius zo traag om zijn as draait is de temperatuur langs de dagzijde zo'n 400 graden maar aan de nachtzijde bijna -200°. Het zou dan niet meteen verdampen, maar eerder sublimeren (van vast direct naar gas) zijn... maar de hoeveelheid deeltjes die zou ontsnapt zou miniem zijn. Elke vaste stof sublimeert wel wat maar dit wordt gecompenseerd door de inkomende materie... en wat zijn die enkele deeltjes op een jaar ;)

Men gaat er van uit dat Mercurius een zware botsing heeft gehad in het begin van het zonnestelsel en daardoor meer dan de helft van zijn massa is kwijt gespeeld. Hierdoor stolde de kern vlugger (de kern van de Aarde is nog steeds vloeibaar) waardoor het magnetisch veld verwijnd. Zonder dit magnetische veld wordt de atmosfeer van een planeet in de loop van de tijd gewoon weggeblazen door de zonnewind. Het resultaat van al deze gebeurtenissen - een kleine, kale rotsplaneet zonder enige vorm van leven

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

okee tis zn flyby naar venus dat binnen klein jaartje is :D en in augustus vliegt deze nog even langs de aarde ;)

meer info vindt je op de educatieve pagina's van messenger:

http://btc.montana.edu/messenger/elusive_planet/elus_index.php

of op spacepage het artikel bij de sectie "planeten & manen"

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.