Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Kris Christiaens

Superaarde in leefbare zone (HD 40307g)

Aanbevolen berichten

Sterrenkundigen hebben een nieuwe zogenaamde 'superaarde' ontdekt die volgens de ontdekkers zich in de leefbare zone bevindt rond zijn moederster. Superaardes zijn planeten die iets groter zijn dan de Aarde. De bijzondere exoplaneet draait rondom de ster HD 40307 en maakt deel uit van een planetenstelsel van zes planeten. Wat de superaarde nog meer doet opvallen is dat deze zich 'slechts' op een afstand van 42 lichtjaar van de Aarde bevindt. In de sterrenkunde is dit 'vlakbij'.

Dat de exoplaneet, die de naam 'HD 40307g' draagt, zich in de zogenaamde 'leefbare zone' bevindt, is voor astronomen en andere wetenschappers zeer belangrijk. Deze zone is een gordel rondom een ster waarin de temperaturen gematigd zijn zodat op aardachtige exoplaneten die zich in deze gordel bevinden vloeibaar water kan bestaan. De 'leefbare' exoplaneet is zeven keer zo zwaar als de Aarde en zijn afstand tot zijn moederster is te vergelijken met de afstand Aarde-Zon. In tegenstelling tot onze Zon is de ster HD 40307 iets ouder en koeler. Toch zijn astronomen er van overtuigd dat de superaarde genoeg energie van zijn moederster ontvangt om een 'aards' klimaat in stand te kunnen houden. Zo ontvangt HD 40307g gemiddeld ongeveer 67% van het licht op dat door de moederster wordt uitgezonden. Of deze exoplaneet net als de Aarde een atmosfeer heeft, hebben astronomen nog niet kunnen achterhalen. De ster HD 40307 en zijn zes planeten bevinden zich in het zuidelijke sterrenbeeld Pictor (Schilder). In 2008 werden de eerste drie planeten rondom deze ster al ontdekt. Dankzij data afkomstig van ESO's High Accuracy Radial velocity Planet Searcher instrument heeft men nu ook een sterk vermoeden dan ook alle andere exoplaneten rondom HD 40307 superaardes zijn. Dit is het derde gekende planetenstelsel met daarin zes exoplaneten maar het is de eerste maal dat men een stelsel ontdekt met daarin een leefbare exoplaneet.

Door zijn 'aardse' eigenschappen heeft exoplaneet HD 40307g meteen ook een plaatsje gekregen in de 'Planetary Habitability Laboratory’s Habitable Exoplanets Catalog'. Dit is een lijst met enkel bewoonbare en leefbare exoplaneten. Indien we de exoplaneten in deze lijst rangschikken op basis van de mate waarin ze op de Aarde lijken, staat HD 40307g op de vierde plaats.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.