Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Gast Christophe Bogaert

Aardse planeten misschien nabij?

Aanbevolen berichten

Gast Christophe Bogaert

Bijna alle exoplaneten die ontdekt werden zijn reusachtige gasplaneten in de aard van Jupiter of zelfs nog groter. De hamvraag is echter of kleinere aardachtige planeten in dezelfde zonnestelsels kunnen ontstaan? Wetenschappers ontwikkelden een simulatie waarbij kleine planeten in hetzelfde systeem werden gestoken als de grote planeten om te kijken of deze genoeg materiaal kunnen verzamelen om een grootte als de Aarde te kunnen bereiken. Ze ontdekten dat een nabijgelegen zonnestelsel, namelijk 55 Cancri, de vorming van aardachtige planeten zou kunnen toestaan MET water in de leefbare zone.

Bron en volledig artikel: Universe Today

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Carmen Ibañez

Tot nu toe hebben ze voornamelijk zonnestelsels gevonden met gasreuzen die zeer nauwe rondjes rondom hun zon trekken, de z.g.n. "hete jupiters" Sommige draaien nog dichter bij hun zon dan de planeet Mercurius. Men heeft een theorie dat als er gasreuzen kort bij hun zon worden gevonden deze naar binnen gemigreerd zouden zijn ( de z.g.n. migratietheorie )  en dat daardoor de kleinere vaste planeten naar buiten geslingerd zouden zijn geworden. M.a.w. stelsels met "hete jupiters"zouden dus geen leefbare planeten kunnen herbergen...oOf deze theorie juist is en altijd opgaat? Ik heb geen idee. Er is natuurlijk wel een verklaring voor het feit dat we nog bijna geen aardachtigen planeten hebben kunnen detecteren. Onze apparatuur is nog niet toereikend en fijngevoelig genoeg om ze te detecteren maar dat zal binnen afzienbare tijd wel veranderen. In de nabije toekomst zal het zover komen dat we de exoplaneten ook visueel kunnen gaan detecteren en niet op een indirecte manier door bijvoorbeeld het bestuderen van de eigenbeweging van een ster.

Groetjes van Carmen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Tom Bonte

de grootste reden dat er nog geen aardachtige planeten gevonden zijn is inderdaad omdat onze apparatuur gewoon niet fijngevoelig is. wie het artikel in eos echter gelezen heeft (hint hint  :laugh:) weet dat daar snel verandering in kan komen wegens nieuwe projecten die voor de deur staan.

er worden ook steeds meer soorten technieken toegepast om exoplaneten te vinden...

over de theorie dat stelsels met hete jupiters geen aardachtige planeten zouden kunnen herbergen: Ik denk dat dit in de meeste gevallen wel zal kloppen door inderdaad de migratiemethode, maar onze kennis is gewoon nog niet groot genoeg om uitspraken als "nooit" te doen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Carmen Ibañez

Ik ben in ieder geval zeer benieuwd wat men nog allemaal gaat vinden!  :) Overigens las ik net op deze site dat men het eerste visuele beeld heeft van een exoplaneet. althans de kandidaat voldoet aan alle eisen. :D

Groetjes van Carmen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Christophe Bogaert

Niet helemaal, er waren twee voorstellen voor een nieuwe defintie in ons zonnestelsel. Een eerste was dat er 3 planeten zouden bijkomen (waaronder Ceres en Xena) en pluto een planeet zou blijven - het totaal hierbij zou dus op 12 planeten gekomen zijn. Maar het tegenvoorstel, dat het uiteindelijk gehaald heeft, spreekt van 8 planeten en laat Pluto degraderen tot een 'dwergplaneet'.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.