Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Kris Christiaens

Asteroide 2012 DA14

Aanbevolen berichten

Op vrijdag 15 februari 2013 zal een kleine asteroïde rakelings langs de Aarde scheren. De asteroïde 2012 DA14 werd op 23 februari 2012 ontdekt in Spanje en is ongeveer 50 meter groot. De kortste nadering tot de Aarde bedraagt op 15 februari omstreeks 20u25 Belgische tijd net geen 28 000 kilometer.

De asteroïde 2012 DA14 wordt door sterrenkundigen ook wel een ‘Near Earth Object’ (NEO) of ‘Aardscheerder’ genoemd. Dit zijn asteroïden met een zodanige baan om de Zon dat deze de baan van de Aarde kruist en hierdoor dicht in de buurt komen van onze planeet. Hierdoor behoort asteroïde 2012 DA14 tot een klasse van hemelobjecten dat door onderzoekers nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Het vijftig meter grote object zou éénmaal om de 366 dagen om de Zon draaien maar door de korte scheervlucht langs de Aarde wordt de baan van deze asteroïde gewijzigd als gevolg van de aantrekkingskracht van onze planeet. Zo zou de omlooptijd van de rotsblok om de Zon worden teruggebracht naar 317 dagen. Ondanks zijn dichte passage langs de Aarde hebben onderzoekers en sterrenkundigen al uitvoerig laten weten dat er geen gevaar is voor de mens. Zo zou de kans op een inslag op Aarde 1 op de 7 692 308 000 bedragen. Wetenschappers gaan ervan uit dat objecten als asteroïde 2012 DA14 eens om de 1 200 jaar inslaan op de Aarde. Ook is de kans op een botsing met een satelliet of ruimtetuig heel klein. Even werd hiervoor gevreesd aangezien asteroïde 2012 DA14 zich dichter tot de Aarde zal begeven dan geostationaire weer- en communicatiesatellieten. Na de passage op 15 februari 2013 zal asteroïde 2012 DA14 op 16 februari 2046 op een afstand van 60 000 kilometer opnieuw langs de Aarde vliegen.

Zelf de asteroïde waarnemen?

Doordat asteroïde 2012 DA14 zeer dicht langs de Aarde vliegt, is het object bij goede weersomstandigheden waar te nemen. Zo bedraagt de magnitude van de asteroïde bij zijn dichtste nadering ongeveer 7,5 waardoor dit object al moet te zien zijn met een goede verrekijker of telescoop. Rond het moment van de dichtste nadering is de asteroïde zichtbaar vanuit Europa, Afrika en Azië. De asteroïde zal te herkennen zijn als een object dat zich tussen de sterren noordwaarts voortbeweegt met een snelheid van een halve graad per minuut. Door zijn dichte passage langs de Aarde is de positie van de waarnemer op Aarde echter wel zeer bepalend voor de plaats aan de nachtelijke hemel waar je moet kijken om het object terug te vinden. Als je de asteroïde wil waarnemen, bereken je dan ook best een efemeride voor jouw specifieke locatie via deze website: http://ssd.jpl.nasa.gov/horizons.cgi

Meer info:

http://neo.jpl.nasa.gov/news/news174.html

http://earthsky.org/space/asteroid-2012-da14-will-pass-very-close-to-earth-in-2013

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Interessante artikelen op het internet:

http://www.universetoday.com/99950/watch-live-as-asteroid-2012-da14-whizzes-past-earth/

http://www.nasa.gov/mission_pages/asteroids/news/asteroid20130214.html

http://www.space.com/19759-asteroid-2012-da14-flyby-observing-tips.html

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.