Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Kris Christiaens

Dream Chaser

Aanbevolen berichten

De negen meter lange herbruikbare Dream Chaser is een commercieel ruimtetuig dat momenteel volop in ontwikkeling is. Het ruimtetuig biedt plaats aan maximaal zeven astronauten en zal in de toekomst worden gebruikt om passagiers en kleine vrachten te vervoeren van en naar het internationale ruimtestation ISS. Daarnaast wil men de Dream Chaser ook gaan gebruiken voor ruimtetoerisme. Dit kleine ruimteveer, dat veel gelijkenissen vertoont met de Amerikaanse Space Shuttle, zal in verticale houding gelanceerd worden bovenop een Atlas V 402 draagraket en zal op het einde van zijn ruimtevlucht als een zweefvliegtuig landen op een landingsbaan. Bij de lancering zal de Dream Chaser een gewicht hebben van 11,3 ton. In de ruimte kan dit nieuwe bemande ruimtetuig zijn baan wijzigen door middel van een systeem van kleine straalmotoren waarmee het ruimtevaartuig bestuurd kan worden. Om de hitte op te vangen die wordt gecreëerd tijdens de terugkeer in de atmosfeer van de Aarde wordt de Dream Chaser onderaan voorzien van een laag hittebestendige tegels.

 

snc_dream_chaser_ksc_launch1.jpg

 

Nadat het ontwerp van de Dream Chaser in mei 2006 werd gekozen als een van de kandidaten voor NASA's Commercial Orbital Transportation Services (COTS) werd het toenmalige bedrijf SpaceDev in 2008 opgekocht door Sierra Nevada Corporation. Dit bedrijf werd in 1963 opgericht en ontwikkeld naast de Dream Chaser ook de RocketMotorTwo raketmotor voor Virgin Galactic’s SpaceShipTwo ruimtetuig. In 2010 kreeg het Dream Chaser project in het kader van NASA’s Commercial Crew Development-programma een financiële injectie van 20 miljoen dollar waarna het project in augustus 2012 nog eens een financiële steun kreeg van 212 miljoen dollar. Uiteindelijk begon men in 2012 met het testen van de eerste onderdelen en werd in oktober 2013 een eerste onbemande testvlucht uitgevoerd. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA liet op 8 januari 2014 weten dat het een overeenkomst heeft afgesloten met het Sierra Nevada Corporation om te onderzoeken of Europa onderdelen kan leveren voor het Dream Chaser ruimtetuig. Tijdens deze één jaar durende studie zal onderzocht worden of het Europese International Berthing Docking Mechanism, dat België mee helpt ontwikklelen, kan worden gebruikt. De totale kostprijs voor de ontwikkeling van de Dream Chaser wordt momenteel geschat op één miljard dollar.

 

sierra-nevada-dream-chaser-120425a-02.jp

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

UPDATE 8/01/2014

 

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft op 8 januari 2014 laten weten dat het overeenkomst heeft afgesloten met het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Sierra Nevada Corp. om te onderzoeken of Europa onderdelen kan leveren voor het Dream Chaser ruimtetuig. Tijdens deze één jaar durende studie zal onderzocht worden of het Europese International Berthing Docking Mechanism, dat België mee helpt ontwikklelen, kan worden gebruikt. Nadat ook Duitsland in november 2013 al een gelijkaardige overeenkomst afsloot met Sierra Nevada Corp. toont nu ook ESA grote interesse in dit project. Zo zal de Europese ruimtevaartorganisatie de volgende maanden onderzoeken of de Dream Chaser kan worden uitgerust met Europese onderdelen. Eén van deze onderdelen is het International Berthing Docking Mechanism (IBDM). Dit koppelingsmechanisme wordt ontwikkeld door QinetiQ Space uit Kruibeke (Oost-Vlaanderen) en werd uitvoerig getest door het Belgisch kenniscentrum Sirris. De IBDM vangt een voertuig of module op die naar het ISS zweeft en dempt alle relatieve beweging tussen de Dream Chaser of ander ruimtetuig en het ISS. Eens dit gebeurd is, zorgt de IBDM voor een structurele luchtdichte koppeling tussen beide ruimtetuigen. Daarnaast zal ESA ook onderzoeken of de Dream Chaser kan worden gelanceerd met behulp van een krachtige Ariane 5 raket. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

UPDATE 24/01/2014

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft samen met het ruimtevaartbedrijf Sierra Nevada Corporation (SNC) tijdens een persconferentie op 23 januari 2014 laten weten dat het Dream Chaser ruimtetuig in 2016 een eerste maal de ruimte zal ingaan. Tijdens deze eerste testvlucht zullen geen astronauten de ruimte ingaan. Indien alles verloopt zoals gepland moet het nieuwe Dream Chaser ruimtetuig op 1 november 2016 een eerste maal de ruimte ingaan. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Sierra Nevada Corporation liet weten een Atlas V raket te hebben besteld bij United Launch Alliance (ULA) die het nieuwe ruimtetuig in een baan om de Aarde moet brengen. Deze eerste testvlucht zal volledig automatisch worden uitgevoerd en Sierra Nevada Corporation hoopt een jaar later, in 2017, de eerste bemande vlucht te kunnen uitvoeren. Het ruimtevaartbedrijf liet ook weten oude Space Shuttle faciliteiten op het Kennedy Space Center te gebruiken waar men de Dream Chaser kan voorbereiden en testen op zijn ruimtevlucht. Daarnaast zal ook NASA’s Shuttle Landing Facility op het Kennedy Space Center worden gebruikt als landingsbaan voor de Dream Chaser. Sierra Nevada Corporation is het eerste Amerikaanse ruimtevaartbedrijf dat nu concrete plannen heeft om een zelf ontwikkeld ruimtevaartuig voor bemande ruimtevaart in de ruimte te brengen. Naast Sierra Nevada Corporation werken vandaag de dag ook nog andere bedrijven als Boeing en SpaceX eveneens aan een eigen bemand ruimtetuig dat in de toekomst mensen in de ruimte moet brengen.

Gewezen NASA astronaut James Voss verteld in dit filmpje meer over het ontwerp en het doel van de Dream Chaser:

http://www.youtube.com/watch?v=A7AIZu1Tvp4

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Het uiterlijke van het ruimtevaartuig maakt voor mij niet veel uit, worden geen prijzen voor uitgereikt! Efficiëntie en betrouwbaarheid zijn voor mij belangrijker.

Ik geloof echter wel in dit project aangezien er een mooie samenwerking is tussen enkele grote bedrijven en ruimtevaartagentschappen. Vaak leidt dit tot mooie resultaten. Het klopt ook dat het project eigenlijk werd 'afgekeken' van enkele projecten uit het verleden maar dat wil niets zeggen. Oude plannen vanonder het stof halen is denk ik soms beter dan jarenlang investeren in nieuwe technologieën om dan tot de vaststelling te komen dat we deze nog niet hebben. Als de Verenigde Staten opnieuw toegang willen tot de ruimte zal het moeten komen van projecten als Dream Chaser. 

Alles zal afhangen van enkele cruciale tests die weldra zullen worden uitgevoerd ... alvast iets om naar uit te kijken! 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ja, weet ik ook wel hoor... Maar vindt het gewoon spijtig dat we eigenlijk een stap terug gaan. Een Space Shuttle gebruiken om satellieten te lanceren vond ik te gek voor woorden (zeker omdat er een bemanning mee moest). Om het ISS te bouwen, dat was logisch en volgens mij ook grotendeels de bedoeling van de Space Shuttle. Net zoals de Spacelab missies. Maar de stap van echt werkpaard naar een transportpendel vindt ik gewoon de omgekeerde wereld. Net zoals de plannen om nu weer capsules te gebruiken om mensen naar de Maan te brengen (Apollo stijl). Enfin, elk initiatief is goed. Maar had gehoopt dat we heden wat meer lef en initiatief zouden hebben en resoluut voor de Maan zouden gaan en daarop een basis bouwen. Om te leren, exploreren en te ontginnen. Niet zoals heden met het ' Mars One ' initiatief dat volgens mij gedoemd is om te falen. En wat brengt dit dan voor de ruimtevaart ?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

UPDATE 28/09/14

 

NASA koos de Dream Chaser NIET om in de nabije toekomst astronauten met in de ruimte te brengen. NASA koos de ruimtetuigen van Boeing en SpaceX als commerciële partners voor bemande ruimtemissies. Ondertussen prtoesteert het bedrijf achter de Dream Chaser, Sierra Nevada, tegen de beslissing van NASA.

 

Meer info:

 

http://www.spaceflightnow.com/news/n1409/16cctcap/

 

http://www.spaceflightnow.com/news/n1409/26sncprotest/

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

×

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.