Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Kris Christiaens

Angara

Aanbevolen berichten

Rusland bereidt zich momenteel voor op de debuutvlucht van een gloednieuwe draagraket. Het zal de eerste keer zijn sinds de val van de Sovjet-Unie dat Rusland een nieuw type draagraket zal lanceren. De raket, genaamd ‘Angara’ moet in 2014 voor het eerst getest worden en moet in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen op de internationale lanceermarkt.

De kracht achter deze nieuwe draagraket bevindt zich in zijn ontwerp. Zo is het ontwerp van dit nieuwe lanceermiddel modulair waarvan het ontwerp van elke module gebaseerd werd op dat van de Universal Rocket Module (URM). De door Rusland ontworpen Universal Rocket Module is 25 meter lang, heeft een diameter van drie meter en is uitgerust met een RD-191 raketmotor die werkt op vloeibare brandstof. Het gebruik van vloeibare brandstof voor de Angara raket is voor Rusland een belangrijke troef aangezien dit veel milieuvriendelijker en veiliger is dan wanneer men vaste brandstoffen gebruikt. Naargelang de vracht die men in de ruimte wil brengen, kan men meerdere Universal Rocket Modules aan elkaar bevestigen die samen de basis of de onderste trap vormen van de Angara raket. Zo kan de Angara raket uitgerust worden men minum één URM en maximaal zeven. Een zelfde principe wordt gebruikt bij de Falcon Heavy draagraket die ontwikkeld wordt door het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX. Bovenop de onderste trap van de Angara raket wordt ofwel een Briz-KM of een Block 1 rakettrap bevestigd die vandaag ook al gebruikt worden bij andere type raketten (Proton, Rockot). Verwacht wordt dat de Angara 5 raket, die bestaat uit vijf Universal Rocket Modules en hierdoor ongeveer 25 ton aan vracht in een lage baan om de Aarde kan brengen, het meest zal gebruikt worden aangezien deze versie in de toekomst de bestaande Proton en Zenit raketten moet vervangen. En als dit nog niet genoeg is, kan de Angara ook uitgerust worden met zeven URM’s waardoor deze superraket vrachten tot 80 ton in de ruimte kan brengen. De lichtste versies, Angara 1.1 en Angara 1.2, bestaan uit één enkele RM en moeten op termijn ook de Rockot en Dnepr raketten vervangen. Deze versies kunnen vrachten tot 3,7 ton in een lage baan om de Aarde brengen. Momenteel bekijkt het Khrunichev State Research and Production Space Center ook of er een versie kan worden ontwikkeld die kan gebruikt worden voor toekomstige bemande ruimtemissies. Het grote voordeel aan het modulaire ontwerp van de Angara draagraket is dat deze in al zijn configuraties kan gelanceerd worden vanop hetzelfde lanceercomplex. Zo werd op de Plesetsk lanceerbasis een gloednieuw Angara lanceercomplex gebouwd en zal men in de toekomst deze nieuwe raket ook lanceren vanop de nieuwe Vostochny lanceerbasis.

UPDATE:

In februari 2014 werd voor het eerst een Angara draagraket vertransporteerd naar het nieuwe Angara lanceercomplex op de Plesetsk lanceerbasis.

  • Leuk 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Deze maand gaat Rusland zijn nieuwste Angara 5 raket voor het eerst lanceren. Op termijn moet deze nieuwe krachtpatser de verouderde Proton raketten vervangen.

 

Meer info over de Angara 5: http://www.spacepage.be/nieuws/ruimtevaart/lanceringen/maak-kennis-met-rusland-s-nieuwste-zware-draagraket

 

c951deae61c25f201fedf7ac5995ceb1_XL.jpg

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

×

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.