Ga naar inhoud
Kris Christiaens

Landing Philae op komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko

Aanbevolen berichten

Het grote Philae forumtopic

 

Europa gaat op 12 november 2014 iets doen wat geen enkele andere natie ooit heeft voorgedaan. Zo zal de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op 12 november proberen een klein onbemand ruimtetuig te laten landen op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. De kleine lander Philae maakt deel uit van de ruimtesonde Rosetta die zich sinds augustus 2014 in een baan om de komeet bevindt.

 

Philae_touchdown_node_full_image_2.jpg

 

De Europese ruimtesonde Rosetta draagt een 100 kilogram zware lander met zich mee die ontworpen werd om op het oppervlak te landen van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Nadat de Europese ruimtesonde Rosetta op 6 augustus 2014 aankwam bij de komeet startte meteen de zoektocht naar een geschikte landingsplaats voor de kleine lander. Deze lander kreeg de naam 'Philae' waarmee men verwijst naar een eiland in de Nijl waar men een obelisk heeft gevonden die net als de Steen van Rosetta zorgde voor de ontcijfering van de Egyptische hiërogliefen waardoor een deel van de geheimen van het oude Egypte opgelost raakten. Aan boord van de Europese komeetlander Philae bevinden zich tien wetenschappelijke instrumenten die vooral de samenstelling, het magnetisch veld en de interne structuur van deze komeet moeten bestuderen. Al deze instrumenten hebben samen een gewicht van 26,7 kilogram en werden ontwikkeld door wetenschappelijke instituten uit Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Finland, Hongarije, Italië, Polen, Ierland en het Verenigde Koninkrijk. De bouw van de lander zelf was in handen van een consortium dat geleidt werd door de Duitse, Franse en Italiaanse ruimtevaartorganisaties DLR, CNES en ASI. Doordat kometen algemeen aanzien worden als de oerbouwstenen van ons zonnestelsel is de studie ervan dan ook van groot belang. Zo is deze komeet ontstaan uit dezelfde wolk van gas en stof als waaruit de Aarde en de andere planeten zijn ons zonnestelsel ontstaan. Terwijl de Aarde miljarden jaren later enorm is veranderd, veranderde de samenstelling en de structuur van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko nauwelijks waardoor wetenschappers met deze missie eigenlijk kunnen terugkijken in de tijd.

 

Philae-touchdown.jpg

  • Leuk 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

UPDATE:

 

Bekijk via deze fotocollage de mooiste foto's van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko genomen doopr de Europese ruimtesonde Rosetta:

 

http://www.spacepage.be/nieuws/ruimtevaart/verkenning-van-het-zonnestelsel/fotocollage-rosetta-en-komeet-67p-churyumov-gerasimenko

 

Meer foto's kan je terugvinden op de Rosetta Flickr pagina:

 

https://www.flickr.com/photos/europeanspaceagency/sets/72157638315605535/

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

UPDATE:

 

De landingsplaats op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko waar de kleine lander Philae op 12 november 2014 een zachte landing moet op maken, kreeg op dinsdag 4 november de officiële naam 'Agilkia'. Deze naam verwijst naar een eiland op de rivier de Nijl. Voor de naam van deze plaats op de komeet werden meer dan 8 000 namen ingediend afkomstig uit 135 landen.

 

Lees hier het persbericht: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Farewell_J_hello_Agilkia

 

ESA_Rosetta_LandingSite_primary_1024.jpg

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Hier het uitgebreide artikel over de landing, blijkbaar liep alles toch niet zo vlekkeloos als men eerst aannam.

 

http://www.spacepage.be/nieuws/ruimtevaart/verkenning-van-het-zonnestelsel/philae-landt-op-komeet-67p-churyumov-gerasimenko

 

Op donderdag 13/11 geeft ESA omstreeks 14u een persconferentie.

 

Onderstaande foto werd door Philae gemaakt op een afstand van ongeveer drie kilometer van het komeetoppervlak:

 

ROLIS_descent_image_node_full_image_2.pn

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Kan iemand de huidige status van Philae bevestigen?

Volgens wat ik kan opmaken uit de laatste berichten is dat er misschien geen genoeg leven meer in de batterijen zou zitten om deze avond nog contact te maken?

En dan??

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Afgelopen nacht gingen Philae in standby modus nadat het batterijniveau snel sterk daalde. Het verzond nog wel gegevens naar Rosetta op dat ogenblik en even later viel de communicatie ook weg. Alle data werd gelukkig dus nog getransfereerd naar Aarde.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Slaapwel Philae!

 

Na de historische landing op een komeet op woensdag 12 november is er in de nacht van 14 op 15 november wellicht een einde gekomen aan de missie van de Europese komeetlander Philae. De batterij aan boord van de 100 kilogram zware lander is zo goed als leeg waardoor alle instrumenten werden uitgeschakeld. Toch is er nog een waterkansje dat dit nog niet het definitieve einde is van de lander.

Meteen na de historische landing van Philae op de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko bleek dat de landing niet helemaal was gegaan volgens het boekje waardoor dit serieuze gevolgen had voor de levensduur van de lander. Zo was Philae niet één keer maar drie geland op de komeet en was deze uiteindelijk terechtgekomen nabij een rotswand met veel minder zonlicht. Doordat Philae werd voorzien van zonnecellen, die in Nederland werden ontwikkeld, die de interne batterijen moesten opladen, was zonlicht dan ook essentieel voor de operationele levensduur van de lander. Naarmate Philae de afgelopen dagen wetenschappelijke data terugstuurde naar de Aarde werd duidelijk dat de batterij aan boord van de lander steeds leger raakte waardoor de vluchtleiding moest improviseren indien men Philae wou redden. Uiteindelijk werd de lander op vrijdag 14 november 35° gedraaid waardoor men nu hoopt dat de zonnecellen meer zonlicht kunnen opvangen en energie kunnen opwekken zodat de batterij terug kan worden opgeladen. Of dit zal lukken, is tot op heden nog niet duidelijk.

Ondertussen raakte de batterij bijna helemaal leeg waardoor alle wetenschappelijke instrumenten aan boord van Philae werden uitgeschakeld. Eerder had de vluchtleiding in Duitsland al veel wetenschappelijke data ontvangen van Philae afkomstig van de zogeheten 'First Science Sequence' waarbij men zoveel mogelijk wetenschappelijk onderzoek op het oppervlak van de komeet heeft verricht gedurende de eerste uren na de landing. Daarnaast werd ook geprobeerd om te boren in het oppervlak van de komeet zodat de lander bodemstalen kon analyseren. De resultaten hiervan zijn nog niet verwerkt. In de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 november verloor ESA uiteindelijk omstreeks 01u36 Belgische tijd alle contact met Philae. De lander is officieel niet 'dood' maar werd uit veiligheid in een slaapmodus gebracht tot wanneer deze opnieuw beschikt over genoeg energie. Om opnieuw contact te leggen met de kleine lander moeten de zonnecellen de batterij opnieuw opladen. De eerstvolgende keer dat de vluchtleiding terug contact kan leggen met Philae is op zaterdag 15 november omstreeks 11u00 Belgische tijd. Indien de Rosetta ruimtesonde, die in een baan om de komeet draait en instaat voor het doorsturen van de data van Philae, dan opnieuw signalen van de lander ontvangt, wil dit zeggen dat de zonnecellen genoeg zonlicht opvangen. Indien dit niet het geval is, zal men ook de dagen erna nog steeds proberen om contact te leggen met Philae. 

Ondanks het feit dat Philae nu niet meer operationeel is, kan ESA en haar wetenschappers terugkijken op een zeer geslaagde landing. Zo zette Europa voor het eerst in de geschiedenis een onbemand ruimtetuig op het oppervlak van een komeet en verkreeg men uitgebreide wetenschappelijke data vanop het oppervlak van dit ijzige hemellichaam. Ondertussen publiceerde de Europese ruimtevaartorganisatie al verschillende prachtige foto's afkomstig van Philae en gaan wetenschappers de volgende dagen en weken verder werken met het verwerken van de wetenschappelijke data. Daarnaast bevindt ook de ruimtesonde Rosetta zich nog steeds in een baan om de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko en stuurt deze indrukwekkende foto's terug naar de Aarde. 

  • Leuk 2

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen

×

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.