Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Kris Christiaens

Space Launch System (SLS)

Aanbevolen berichten

Op woensdag 14 september 2011 heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA haar nieuwe raket voorgesteld waarmee het in de toekomst mensen wil in de ruimte brengen. Het lanceermiddel kreeg de naam 'Space Launch System' (SLS) en wordt aangedreven door vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof. Wanneer deze raket zal klaar zijn voor haar lancering, zal dit de meest krachtige draagraket zijn die ooit gebouwd werd door de mens.

Verwacht wordt dat het Space Launch System tien tot twintig procent meer kracht zal hebben dan de krachtige Saturn V Maanraket. Met het Space Launch System wil men in een eerste fase vrachten tot 77 ton in de ruimte brengen (drie keer zoveel als de Space Shuttle). Later moet het laadvermogen opgetrokken worden tot 130 ton. Ondanks het feit dat deze raket gelijkenissen vertoond met de Space Shuttle door de twee Solid Rocket Boosters aan weerszijde van de onderste trap, moet het Space Launch System de mens verder dan ooit in de ruimte brengen. Door zijn enorme kracht en groot laadvermogen wil NASA deze raket gebruiken voor ondermeer bemande ruimtemissies naar Mars. Bovenop de SLS zal de Orion ruimtecapsule bevestigd worden waarvan de ontwikkeling volop bezig is.

Tot 2017 zal Amerika 18 miljard dollar investeren in het SLS-project. Tien miljard dollar zal gebruikt worden voor ontwikkeling van de raket en haar systemen en zes miljard zal besteed worden aan de realisatie van de nieuwe ruimtecapsule. De overige twee miljard dollar wordt uiteindelijk gebruikt voor de modernisering van het Kennedy Space Center in Florida dat de thuisbasis wordt van het Space Launch System. De eerste testvlucht van het Space Launch System is voorzien voor 2017. Vanaf 2021 plant NASA de eerste bemande vluchten met het Space Launch System en in 2025 moet deze raket voor het eerst mensen naar een asteroïde brengen. Indien men hierin slaagt, zal Amerika rond 2030 de eerste Amerikanen naar Mars sturen met behulp van het Space Launch System.

Ontwerp van het SLS en de verschillende configuraties:

aangepast door Kris Christiaens

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

UPDATE

 

NASA onderneemt op 11 maart 2015 in Utah een cruciale test met één van de nieuwe boosterraketten die gaan gebruikt worden bij het Space launch System. De test zal twee minuten duren en wordt LIVE uitgezonden op NASA TV. Een tweede dergelijke test is voorzien voor begin 2016.

 

Meer info:  http://www.nasa.gov/press/2015/march/nasa-television-to-air-major-sls-booster-test-firing-events-media-invited/#.VPl6Lijmf9k

 

m15-040.jpg

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

×

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.