Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Gast Christophe Bogaert

Vloeibaar water op Encladus

Aanbevolen berichten

Gast Christophe Bogaert

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini' date=' die sinds 2004 in een baan rond de reuzenplaneet Saturnus draait, heeft waarschijnlijk bewijs gevonden voor vloeibaar water op de maan Encladus. Dit water zit opgeslagen in grote reservoirs die regelmatig uitbarsten in geisers zoals in Yellowstone (VS). Wetenschappers vinden het een vreemde zaak dat men vloeibaar water vindt zo dicht bij het oppervlak van de ijskoude maan. Hiermee is Encladus de vierde maan of planeet in ons zonnestelsel met vulkanische activiteit op het oppervlak. De andere zijn Io (een maan van Jupiter), Triton (één van Neptunus) en onze eigenste Aarde natuurlijk.[/quote']

Vloeibaar water op de ijsmaan Encladus... Volgens waarnemingen van Cassini ziet het er naar uit van wel. Waarom zou er op zo'n enorme afstand van de Zon vloeibaar water kunnen voorkomen? Bestaat er een kans dat je zo leven kunt krijgen door de aanwezigheid van water? Zijn er volgens jullie nog zo'n plaatsen in het zonnestelsel waar je niet meteen vloeibaar water zou verwachten maar dat je er toch wel kunt vinden? Brand maar los ;)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Andromeda

Waarom er zover van de zon vloeibaar water kan voorkomen?

Het antwoord staat in het verslag. Dmv vulkanische activiteit...

De perfecte plaatsen waar er eventueel leven kan gevormd worden.

Men zou ook naar die plaatsen een sonde moeten sturen om dit te controleren. Het wordt toch eens echt tijd dat men met tastbaar bewijs naar voren komt indien het er is uiteraard.

Mvg

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Christophe Bogaert

Het vloeibaar water is daar inderdaad aanwezig door vulkanische activiteit. Maar al vlug stelt zich dan het volgende probleem hoe dat daar momenteel nog vulkanische activiteit kan zijn. Kleine objecten verliezen al vlug al hun warmte en eenmaal gestold kan er niet meer aan vulkanisme gedaan worden.

Bij Io is niet in het geval aangezien de planeet zich zo dicht bij Jupiter bevindt dat deze vloeibaar wordt gehouden in de kern door de sterke zwaartekracht ;)

Encladus zou inderdaad een goede plaats voor leven zijn. Misschien daar een missie naar sturen ipv de (geschrapte) missie naar Europa...

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Christophe Bogaert

Deze is effectief geschrapt wegens het beperkte budget dat de nasa voor de komende jaren krijgt. Een trieste evolutie, maar de Amerikaanse regering wilt het zo.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Andromeda

Nogal zielig eigenlijk  :( , maar wat aan te doen he.

Even offtopic, maar dit is een artikel over nasa en z'n schrapziekte:

NASA Science in Free Fall

die Amerikanen zijn goed bezig (sarcastic)

Maar ja, wat wil je in een land waar de evolutietheorie opzij wordt gezet voor het scheppingsverhaal uit de bijbel. Ze gaan daar terug naar de middeleeuwen

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Christophe Bogaert

Het budget van NASA is voorbije jaren lichtjes toegenomen dacht ik? Maar alleszinds zijn het de maan-marsplannen van de regering Bush die een groot deel van het geld opslokken. Ik ben hier niet tegen in principe, het zou enorm mooi zijn moesten ze opnieuw op de Maan raken maar dit doet niet terzake. Het feit is en blijft dat de missie naar Europa is geschrapt en we dus nog véél langer zullen moeten wachten voor meer informatie over de maan zelf.

Momenteel is Cassini gelukkig nog operatief (en dit blijft hopelijk nog vele jaren zo) dus Encladus zelf blijft nog steeds een doelwit voor verdere onderzoeken met behulp van Cassini.

PS blijft aub beetje ontopic, nasazaken horen eerder thuis bij ruimtevaart en niet bij zonnestelsel.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Tom Bonte

Wie zegt dat er nog geen leven is op Encladus?

op de bodem van de altantische oceaan is er ook vulkanische activiteit. en wat heeft men daar enkele decennia geleden ontdenkt...? bacteriën....(egenlijk hele voedselketens waaronder zelfs soorten vissen) Ze leven rond warmwaterbronnen.

goed mogelijk dat die daar op Encladus ook ergens leven toch? Net waar net warm genoeg is...ergens middenin tussen een ijsberg en een vulkaan ofzo :P

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Andromeda

Idd, en daarom lijkt het me verstandiger van een sonde te sturen in de buurt van vulkanische activiteit dan op een droge planeet. De kans op leven is er veel groter.

Niet dat ik de marsmissies wil afkraken he  ;)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

er is ook water zonder leven, kan haast niet anders. Niet enkel moet e rwater zijn om leven in te kunnen ontstaan, er zijn nog andere factoren die meespelen.

Licht is mss niet meteen noodzakelijk, onderzeese grotten waar geen licht of verse luchtaankan en er als het ware een vrije holte heeft kunnen organismen in leven, werd eerde al ontdekt. een doorzichtige schorpioen bvb. op het water dreef een substantie die wellicht een broeigaard is van organismes. maar water is voor de levensvormen die wij kennen nodig maar niet in elk water kan het overleven

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Tom Bonte

ja...maar naar al die factoren hoef je niet te kijken.

het enige wat de aardse bacterien in de atlantische oceaan hebben zijn de gassen en warmte die vrijkomen bij de vulkanische activiteit op de bodem van de zee.

volgens mij is het erg goed mogelijk dat er ergens op die maan ook in de diepte van een of andere zee vulkaniche activiteit is en dat daar bacterien leven (of andere organismen)

men heeft trouwens een sterk vermoeden dat het leven op aarde daar op de bodem van de oceanen onstaan is.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.