Ga naar inhoud
Thomas Vergauwen

verschillende spectra van M106

Aanbevolen berichten

Beste,

 

Het galaxie M106 (NGC4258) is een iets wat merkwaardig galaxie. Deze staat geklasseerd onder de seyfert2-galaxieën.

Wanneer ik de beelden zie van verschillende telescopen die in verschillende spectra waarnemen zie je steeds iets anders. Dit moet te linken zijn met een fysisch proces dat daar aan de gang is. Mijn vraag is, welk fysisch proces is verantwoordelijk in elk van de verschillende opnamen ?

4 fotos (optisch, x-rays, radio en infra rood) van M106 zitten in de bijlage

 

thomas

m106_optical.jpg

m106_w44.jpg

m106_xray.jpg

m106_radio.jpg

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Dit heeft verschillende redenen, maar de grootste oorzaak is het interstellair medium dat uit stof en gas bestaat. Dit gas en stof is zeer goed in het absorberen van zichtbaar licht. Als die energie die geabsorbeerd wordt moet natuurlijk terug uitgestuurd worden om in evenwicht te blijven. Dus deze energie wordt weggestraald onder ver en mid infrarood en submm straling. Dit zie je ook op de foto in het infrarood- en microgolfgebied. Op de foto in het X-ray gebied zie je vooral stervorming. Jonge sterren 'branden' zeer fel en sturen daarom ook veel UV straling uit. Die UV straling warmt het stof op en wanneer het zeer warm wordt zal het x-stralen uitsturen. Dit is echter een zeeeer korte samenvatting, er zijn nog andere factoren die meespelen. Op de X-ray foto zijn er ook veel blauwe bolletjes te zien, dat zijn stellaire zwarte gaten! Het licht is natuurlijk niet afkomstig van het zwart gat zelf maar van de accretieschijf errond die tot enorm hoge temperaturen verhit wordt. 

  • Leuk 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Bedankt Quinten. Wat u schrijft klinkt me logisch. 

De foto van de radio golven toont de bijzondere spiraalarmen van M106. Deze bestaan eigenlijk uit de materie die wordt weggeblazen door de AGN (actief galaxtische kern). Maar waarom straalt dit juist in het radio gebied ? Komt dit door de brehmstralung of ciclotronstraling ?

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

De spiraalarmen zijn niet het gevolg van de actieve kern. Wanneer er geen materie meer in het centrale zwart gat invalt zal de kern niet meer actief zijn maar de spiraalarmen zullen nog steeds blijven verder bestaan. Het ontstaan van de spiraalarmen heeft een heel andere oorzaak. En de straling in het radio gebied is inderdaad afkomstig van brehmstralung! Vanaf dat het interstellair gas te warm wordt (orde 10^6 K) dan is het gas bijna volledig geïoniseerd waardoor het niet zo efficiënt meer kan stralen. De vrije elektronen in het gas vliegen echter met hoge snelheden rond en wanneer ze heel dicht bij een proton komen, dan worden ze afgebogen. Afbuigen betekent dat ze een versnelling krijgen, en een versnelde lading straalt. En deze straling zit in het radiogebied.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ja nu je het zegt! Ik dacht al dat die naam me bekend voor kwam! :P Dan zie je dat toch allemaal in extragalactische sterrenkunde? Prachtig vak! :D

En de spiraalarmen van stof ontstaan door differentiële rotatie van de sterschijf. Komt volgend jaar in fysica van galaxieën... in het lang en in het breed. :P

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.