rowi

hypothese tectonische activiteit

2 berichten in dit topic

Hypothese van uniforme drijfkracht tectonische activiteit op aarde

1. Oorsprong van de kracht.

De  schuine stand van de aardas t.o.v. het omwentelingsvlak rond de zon veroorzaakt een ongelijke snelheid tussen het noordelijk en zuidelijk deel van de aarde volgens de seizoenen. Door het kwadratisch verband tussen snelheid en middelpuntvliedende kracht ontstaat een golf in de oceanen met een periode van een jaar die seizoensgebonden schommelingen in het zeeniveau veroorzaakt. De amplitude van de golf is wisselend volgens de aardsnelheid, hoger in het perihelium, lager in het afhelium, resulterend in een grotere noordwaardse vector. De wandspanning  geinduceerd door de oceanische golf is oorzaak van  tectonische activiteit.

2. Invloed op de oceanen en de continenten.

a.  Atlantische oceaan. De globale trechtervorm bevordert een egale verdeling van de wandspanning die de centrale midatlantische groeve creeert.

b. Indische oceaan. De afwezigheid van een beduidende watermassa ten noorden van de evenaar beperkt de kracht van de golf, daarnaast bevordert de globale trechtervorm een egale verdeling van de wandspanning. De grotere noordwaardse vector stuuwt Australie noordwaards en Indie tegen de Himalaya, lokaal tectonische activiteit veroorzakend.

c.Afrika. De oostelijke krachtvector uit de Atlantische oceaan en de noordelijke uit de Indische oceaan creeren een centraal draaimoment die de grote oostafrikaanse breuk veroorzaakt met lokale tectonische activiteit, zij drijven Afrika tegen Europa en West-Azie met ook lokale tectonische activiteit.

d. Pacific. De komvorm van de noordelijke pacific veroorzaakt golfreflecties die door superpositie en interferentie pieken in wandspanning induceren.Dit veroorzaakt tectonische activiteit over de hele rand van de pacific, de zg. pacific ring. De caraibische ring is ontstaan uit secundaire golven vertrekkend uit de openig tussen N.en Z. Amerika tijdens het tertiair. De vuurlandring is ontstaan door randgolven aan de scherpe punt van Zuid-Amerika                             

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Geplaatst: (aangepast)

Aanvullende bedenking: de hierbij beschreven krachten werken ook in op de asthenosfeer. Aangezien het profiel van de aardkorst die op de asthenosfeer rust een soort spiegelbeeld is van het aardoppervlak kunnen deze krachten een analoog effect genereren. De totaal verschillende rheologische eigenschappen van de asthenosfeer en water kunnen aanleiding geven tot grote verschillen in voortplatingssnelheid van de drukgolf met grote spanningen in de lithosfeer als gevolg.Daarnaast oefenen de goed gekende kosmische krachten van de aardomwenteling en de gravitatiekracht van de maan hun eb- en vloedeffect uit op de watermassa van de oceanen en van de asthenosfeermassa met interferentie .

aangepast door rowi

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!


Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.


Nu inloggen