Ga naar inhoud
Jean Pierre Grootaerd

Wetenschappelijke erfenis Anton Kutter in Gent

Aanbevolen berichten

Bij deze even het merkwaardige verhaal over het ophalen van het materiaal van Anton Kutter in zijn sterrenwacht te Biberach an der Riss.  Het is toch iets bijzonder dacht ik.

Vertrokken uit Gent maandag 24april , de hele dag gewerkt op dinsdag. Alles ging erg vlot en alles was al ingeladen op dinsdagavond 17 uur. Achteraf ook de Stadhalle bezocht: locatie voor het evenement juni 2018. Meer info hierover héél binnenkort!. Zo konden we een dag vroeger vertrekken uit Biberach en waren we woensdagavond al thuis ipv donderdag.
 
Het demonteren van de telescoop van Anton Kutter (gebouwd tussen 1936-1939 (de start)
https://www.youtube.com/watch?v=2upwdDlDmSI

De grote telescoop ligt nu in Gent en na 9 uur rijden aangekomen in Biberach. Terug met heel veel materiaal, zo'n 700 kilo.... Van eenvoudige zaken tot echt wel waardevolle dingen.  Anton Kutter, dat is veel meer dan de Kuttertelescoop alleen zo bleek. De man bouwde ook refractors, Schupmann telescopen, Nasmyth Cassegrain.... De Kuttertelescoop (30cm) hebben we mee, maar niet de zuil . Daar zagen we het nut niet van in.
De Schupmann telescoop is een iets gewijzigde versie van hem. In de focuserplaat staat de naam van zijn vrouw gegraveerd trouwens, 'Else Kutter Medial'. Er zitten ook een paar bijzondere (niet alledaagse) Kuttertelescopen tussen.
Alles wordt nu gerenoveerd. Bedoeling is alvast de grote telescoop effectief weer bruikbaar te maken. Maar NIET de oude montering. Wel bekijken we het even om die telescoop tijdelijk op de K100 montering op de S9 te plaatsen. Toegankelijk voor publiek welteverstaan.
Reden : we zagen honderden foto's van de maan die hiermee zijn genomen. Vanaf de late jaren '30.... echt wel adembenemende foto's voor die tijd ! Scherp tot aan de rand.
Dat operationeel én toegankelijk maken geldt eigenlijk voor alle telescopen die we mee hebben . Zeer veel ATM werk voor de boeg de komende maanden !

De oudste foto's die ik terugvond met de naam van Anton erop dateren van... 1917 !!! Hij was toen 14 jaar oud.
Verder is er ook een vooroorlogse verrekijker 10X80. Militaire kijker. Ook een fraaie triplet die Guy absoluut eens nader wil bekijken. Een paar heel waardevolle lenzen ook.
De reis was vast en zeker de moeite!
Wat mij nu persoonlijk bijzonder boeit zijn de duizenden foto's EN vele honderden boeken en archiefmateriaal. Een klein deel ligt nu op de S9. De rest volgt bij een derde bezoek. Ik bekeek het even heel snel en was toch wel verbaasd. Zacht uitgedrukt... Heel veel materiaal van prof Stauss. Persoonlijke brieven ook. Telegrams voor zijn 80ste verjaardag in 1952.... tientallen boeken vol handgeschreven formules. Wiskundeboeken uit 1859.... Een boek van Cook en Sons met beschrijving van de montering uit 1900. Teveel om op te noemen.
Gigantisch veel eigenlijk.

Nu alles aan het inventariseren, en ook dat is een huzarenwerk! Ik heb ook een paar mensen die willen helpen met het renoveren van een aantal zaken, Zal nodig zijn... De grote Kuttertelescoop is één zaak, maar er is véél meer dan dat !
Ik hou jullie op de hoogte.
Een eerste overzicht vind je in dit album:
https://myalbum.com/album/ACSmmSNkd9o7
en in bijlage twee korte filmpjes: voor en na.
Voor het driedaags evenement Biberach 2018 komt er een promofilm, een aparte facebookpagina (Engelstalig) en een aparte url op onze Armand Pien website.

De koepel staat bovenop de cinemazalen van Anton Kutter. ttz; in 2008 werd het complex door zoon Adrian Kutter verkocht. Observatorium maakt deel uit van dat complex.  Wonderwel is die koepel zelf (behalve het terras rondom) in prima staat ! In die halve eeuw is er geen druppel condens opgetreden. Ik vind dat die koepel deel uitmaakt van het 'landschap' en dat dit ook ergens historisch een beetje waardevol is. De familie volgt deze denkwijze. Koepel blijft dus waar die is. Datum van het laatste gebruik van die telescoop en koepel trouwens : halfweg jaren '70 van de vorige eeuw.
De (min of meer) concrete plannen voor alle materiaal; telescopen en documenten)

  • Telescopen worden opgesmukt en allemaal operationeel gemaakt. Doel is dat deze tijdelijk (!!) op het dak van de S9 komen in de koepel. Op de K100 montering van Michael Knophf. Daar zullen die gratis toegankelijk zijn voor het publiek. En er worden foto's gemaakt van maan en planeten en de helderste deepsky objecten. Bolhopen bvb. Zowel met Kutters, Nasmydt Cassegrain, Medial telescoop en refractors. Indien haalbaar nog voor het eind van volgende winter.
  • Half juni volgend jaar gaat alles naar Biberach voor het evenement daar. Met wat geluk ook met de tweede grote Kuttertelescoop die in Laupheim stond tot 2015. Ik heb contact met de particulier die deze nu in zijn bezit heeft. Deze telescoop is veel jonger ; eind jaren '70.
  • Na het evenement is het de bedoeling dat alle materiaal (telescopen en alle documentatiemateriaal) permanent wordt tentoongesteld in Gent. exacte locatie bekijken we nog. Het wordt den inderdaad een Kuttermuseum. Maar eerst willen we de kans geven aan het publiek om door deze telescopen te kunnen kijken.

Meer over de internationale Kutterdagen in Biberach/Riss en de eerste kennismaking nov 2016 vind je via http.www.Armandpien.be/antonkutter

affiche.jpg

  • Leuk 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Intussen zijn we al druk aan het sleutelen aan het programma voor het evenement. Adrian Kutter (zoon van Anton) sprak al één in ander in voor de camera.

Er werd een filmpje rond gemaakt en deze kan je hier bekijken. Mogelijk laat ik nog de url veranderen. Kwestie van het internationale karakter te benadrukken.

 

Een eerste restauratie: prototype van een trischiefspiegler van Anton Kutter zelf. bouwjaar 1967. Opmerkelijk: de coating van exact 50 jaar is nog in onberispelijke staat...

 

En de grote Anton Kuttertelescoop uit 1936-1939 in Gent op de S9. straks terug demonteren en écht restaureren.

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Intussen staat het programma ongeveer op punt. Nog één of maximaal twee lezingen op zaterdag en we zijn er . Wij willen graag iemand uit het voormalig Oostblok of de USA. Als sprekers hebben nu al Nederlanders, Belgen, Oostenrijkers en Duitsers. Niet zo slecht dacht ik...
Het (voorlopig) programma vind je hier:http://www.armandpien.be/page/wgkijkerbouw-ak-programma#scrollTop=0
Bereik je gewoon via www.antonkutter.eu
Alle lezingen gaan door in het Engels.

Komende week wordt aan deze pagina een update gegeven en kan men inschrijven. Prijzen hebben we ook al:

  • inschrijven voor 31 december wordt vermoedelijk 75 euro
  • inschrijven vanaf 1 januari: vermoedelijk 100 euro
  • met een autocar op zaterdagavond naar Laupheim en terug Biberach: vermoedelijk 10 euro
  • met een autocar op zondag naar Eso en terug naar Biberach : vermoedelijk 25 euro.
  • eventueel verblijf zelf te regelen (lijst hotels komen op website)


In het inschrijfgeld is catering op zaterdag inbegrepen:
in the morning coffee, tea and pretzel rolls
One mineralwater in the plenum
Lunch with salad, maincourse, colddrink and coffee
One break in the afternoon with coffee, tea and pastries

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen


×