Ga naar inhoud
Jean Pierre Grootaerd

4 Oktober: ruimtevaartdag in Gent; eerbetoon Frank De Winne en Dirk Frimout

Aanbevolen berichten

 

VOORAANKONDIGING: RUIMTEVAARTDAG 4 OKTOBER IN GENT
Ik organiseer dit uit hoofde van mijn functie als 'Space Teacher' van de Euro Space Society, organisatie van Dirk Frimout enerzijds en als medewerker van de Volkssterrenwacht Armand Pien.Eerste idee was een eerbetoon aan Frank en Dirk, maar het wordt heelwat meer... Exacte uurregeling komt later nog !
Gaat door op UGent campus Coupure links 653 (bio- ingenieurs) aula OEHOE (goed voor 413 mensen) en zaal AGORA voor de tentoonstelling.

Programma begint zo stilaan vorm te krijgen. Op een recordtijd...
Als 'special guests' hebben we naast onze astronauten oud-VRT journalist Herman Henderickx, VTM journalist (goede bekende van de astronauten) Boudewijn Van Spilbeeck, Eva Clockaerts (VTM weervrouw) en KUL prof. Christoffel Waelkens. Mogelijk komt nog een andere journalist, maar dit hangt af van beschikbaarheid.

Als extra; er worden door Dirk Frimout , mede uit naam van Frank De Winne op het eind van de dag twee telescopen uit het project 'Sterren Schitteren Voor Iedereen' verloot onder twee scholen. Deze telescopen worden gesigneerd door alle panelleden én de astronauten uiteraard. Voorwaarde voor de scholen: aanwezig zijn uiteraard...

een eerste blik op het programma:
RUIMTEVAARTFESTIVAL: JUBILEE
60 jaar Sputnik 1
25 jaar Dirk Frimout
15 jaar Frank De Winne

Ruimtevaartliefhebbers houden maar best een plekje vrij in hun agenda op 4 oktober 2017 want dan vindt in Gent een heus Ruimtevaartfestival plaats! Dit Ruimtevaartfestival is een organisatie van de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien in samenwerking met de Eurospace Society

Het festival wordt niet toevallig georganiseerd op de 60ste verjaardag van de start van het ruimtevaarttijdperk met de lancering van Sputnik 1 en kan nu reeds een spectaculaire affiche voorleggen:

Doorlopend vindt er een tentoonstelling plaats met onder meer uniek materiaal uitgeleend door BIRA (Belgisch Instituut voor Ruimte Aeronomie) en nooit eerder vertoond beeldmateriaal ter beschikking gesteld door Danny Vanhoecke- (Eurospace Society) en Frank De Winne waaronder beelden van de Apollo maanmissies, de ruimtevlucht van Dirk Frimout met de Space Shuttle Atlantis en beide ruimtevluchten naar het ISS van onze tweede Belgische astronaut Frank de Winne. Er is eveneens een tentoonstelling voorzien door ESERO België.

's Middags worden voor het jong en oud lezingen verzorgd door mensen die actief zijn op de grens tussen ruimtevaart en educatie. Onze gasten zijn:

Nicky De Munster, doorwinterd Space Educator bij de Eurospace Society, oud-deelnemer aan twee marssimulaties in Utah en een paraboolvlucht in Frankrijk. Hij houdt een levendige lezing over zijn paraboolvluchten.

Nancy Vermeulen is eveneneens Space Educator bij de Eurospace Society.
Nancy is een vrijgevochten vrouw, die van kindsaf gepassioneerd is door sterrenkunde, lucht- en ruimtevaart. Voor deze gelegenheid deelt ze haar visie over "Bemande reizen naar Mars en kolonisatie van andere planeten". Tijdens een gesimuleerde Marsmissie in de woestijn van Utah kon ze alvast zelf ondervinden wat de belangrijkste uitdagingen zijn die de mens moet overwinnen. "To Mars or NOT to Mars, that is the question..."

Erik de Schrijver, bezieler van het ASGARD-project dat leerlingen in staat stelt om hun eigen wetenschappelijke experiment naar de grens met de ruimte te lanceren met behulp van een weerballon, zal spreken over hoe dit uitzonderlijke project in z'n werk gaat.

Koen Geukens, leider van de werkgroep Ruimtevaart bij de Vereniging voor Sterrenkunde en 'weetal' van de ruimtevaartindustrie.: hij vertelt over zijn reizen naar de cruciale plekken van het ruimtevaartwezen.

Lara Delbroek: jonge, enthousiaste duizendpoot met een passie voor alles wat wetenschap is, zij vertelt over haar grote droom: astronaut worden.

Eva Clockaerts: één van de bekende weergezichten op VTM,
Boudewijn Van Splibeeck; VTM journalist én goede bekende van beide astronauten.

Prominent staan ook op verzoek van Dirk Frimout en Frank De Winne de projecten' Sterren schitteren voor iedereen' en 'Science4girls', projecten waarvan onze beide astronauten ook het Peterschap hebben opgenomen en actief promoten. Deze projecten genieten de steun van IAU en UNAWE en Space Awareness: projecten met wereldwijde verspreiding dus. Leerlingen uit Ensorinstituut Oostende stellen hun APP ‘planetarium4E’ voor, speciaal ontwikkeld voor het project.

Eindigen doen we met twee absolute toppers tijdens ons avondprogramma: een exclusief interview met astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne door Herman Henderickx (oud-wetenschapsjournalist bij de VRT) gevolgd door een panelgesprek met als thema '60 Jaar Ruimtevaart: Verleden en Toekomst van de Mensheid in de Ruimte'

Onze panelleden zijn:( ZEER VOORLOPIG) er moeten nog dames aan bod komen...

Herman Henderickx, oud-verslaggever bij de VRT van alle belangrijke ruimtevluchten van de Apollo maanmissies tot de ruimtevluchten van Frank De Winne en absolute expert op het gebied van ruimtevaart.

Boudewijn Van Spilbeeck: VTM journalist en goede bekende van onze beide astronauten

Prof. Christoffel Waelkens; (KUL): Sterrenkundige en fervent voorstander van onbemande ruimtevaart.

Dirk Frimout, eerste Belgische astronaut en payload specialist van STS-45 met de Space Shuttle Atlantis, 'een missie naar de planeet Aarde'.

Frank De Winne (via skype verbinding), tweede Belgische astronaut, boordingenieur aan boord van de Soyuz TMA-1 in 2002 en boordcommandant van het ISS tijdens zijn lange verblijf van 6 maanden in 2009.

Multimedia en panelgesprek; Glenn Van Den Meersche
Voorstelling sprekers en aankondigingen en Sterren Schitteren Voor Iedereen; Jean-Pierre Grootaerd

Frank_De_Winne_(2013).jpg

Frimout.jpg

zaal agora.jpg

agora2.jpg

aangepast door Jean Pierre Grootaerd
correcte linken
  • Leuk 2

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Sinds gisteravond is de inschrijvingspagina online. Is gelanceerd om 22 uur en deze middag, dus 14 uur later, staat de teller op 136 aanwezigen....Er is plaats voor 413 mensen.
Dit wordt ongetwijfeld een klapper van jewelste.
Ikzelf zal er niet meer bij zijn. Het zat er een tijdje aan te komen, maar het wordt tijd dat ik het wat rustiger doe. Ruimtevaart stop ik per direct, dus ook het verder verloop van de organisatie volg ik enkel nog als 'raadgever'. De dag zelf ben ik er niet bij. Sterrenkunde stopt voor mij na Biberach (17 juni 2018) en 'Sterren schitteren voor iedereen' plus een (klein) aantal schoolprojecten stoppen uiterlijk op 31 december 2019. Dan word ik opnieuw zoals voor 2006 een 'grijze muis' :-)
Lekker rustig mag ook wel eens.Maar uiteraard werk ik alles verder af waar ik aan begon. Maar na Biberach stoppen alle organisaties. Anderen mogen dit uiteraard (graag zelfs) overnemen.

Wie er wil bij zijn op 4 oktober zal snel moeten wezen:

dit ging online (citaat)
Inschrijven kan vanaf nu! Heel binnenkort komt op deze pagina ook het volledige programma. Over parkeren: daar zijn we nog mee bezig. Maar je kan alvast al inschrijven.

Beste groeten,

Jean-Pierre, Mariuga en Glenn


http://armandpien.be/r/VCZ

Wegens de zeer mooie respons hebben we een extra tandje bijgestoken om de inschrijvingspagina tijdig online te krijgen!
Bestel je tickets nu! Het Ruimtevaartfestival is gratis maar inschrijven is de beste manier om een plaats te garanderen.LET OP: een ticket voor het middagprogramma is niet geldig voor het avondprogramma. Voor beide programma's kan uiteraard apart ingeschreven worden. De expo is doorlopend toegankelijk.
MIDDAGPROGRAMMA - 13.30u-18u "Space & Education: A Message To The Youth"
- Nicky De Munster
'Gewichtloos met de Airbus Zero-G'
- Erik de Schrijver
'Asgard", over schoolexperimenten aan de grens met de ruimte'
- Koen Geukens
'Op Reis door de Ruimtevaartgeschiedenis'
- Nancy Vermeulen ft. Lara Delbroek
'Your Sky is not Your Limit'
AVONDPROGRAMMA - 19.30u-21.30u
"60 Jaar Ruimtevaart"
- Herman Henderickx (VRT) in gesprek met astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne
- Panelgesprek over de toekomst van de Mens in de Ruimte
Met: Dirk Frimout - Herman Henderickx - Boudewijn Van Spilbeeck - Christoffel Waelkens

 

 

20992973_1469123583155383_3162971813109858850_n.jpg

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen

×

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan. Door het gebruiken van onze site ga je eveneens akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid.